fallback

Азиатските борси тръгнаха нагоре след продължителния спад

Филипинският индекс PSEi се повиши с повече от 1% и увеличи преднината си за тази година до близо 18%

11:56 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион прекъснаха негативната си серия и се повишиха за първи път през последните пет дни, след като рисковият апетит на инвеститорите се подобри на фона на по-ниските цени на акциите.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет страни от Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,5% до 116,4 пункта, издигайки се над своето едномесечно дъно, което отбеляза вчера.

Съотношението между цената на акциите на компаниите в неговия състав и очакваната им печалба падна до 13,4 в средата на тази седмица, което е най-ниското му ниво от декември 2008 г.

Поевтиняването на японската йена даде тласък на акциите в Токио, след като се появиха спекулации, че централната банка може да се намеси на валутните пазари, за да намали курса на валутата.

Главният японски борсов индекс се повиши с 0,7% до 8 906,48 пункта, а японската йена поевтиня срещу всички 16 най-търгувани валути, предаде Bloomberg.

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Масааки Ширакава ще посети годишния икономически симпозиум в Уайоминг, САЩ, през тази седмица, на който председателят на Федералния резерв на САЩ ще говори за изгледите пред световната икономика. Според анализатори не е изключено те са обсъдят съвместна намеса на валутните пазари, целяща да спре поскъпването на японската валута.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 се повиши с 0,8% до 4356 пункта след поредните обнадеждаващи данни за австралийската икономика. Индексът на водещите индикатори на Conference Board нарасна с 0,1% на месечна база през юни, отбелязвайки своя трети пореден месечен ръст. Той обединява седем водещи икономически показателя и предсказва посоката на икономиката през следващите три до шест месеца.

В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,4% до 3 018,3 пункта, а главният индийски борсов измерител BSE Sensex 30 добавя 0,3% до 18 235,07 пункта. Китайският Shanghai Composite се повиши с 0,3% до 2 603,48 пункта, воден от добивните компании заради очакваните сливания във въгледобивната промишленост.

Най-силно обаче, с 1,2% до 3 595,58 пункта, се повиши филипинският индекс PSEi. Причина за това стана решението на централната банка да остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от 4% и добрите данни за растежа на филипинската икономика през второто тримесечие.

Тя отчете ръст от 7,8% на годишна база, след като през първите три месеца на тази година се разрасна със 7,8 на сто. PSEi се е повишил с близо 18% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още