fallback

Разпродажби сложиха край на петдневния възход на индексите в Азия

Въпреки днешния спад обаче регионалният индекс MSCI Asia Pacific е на път да реализира седмичен ръст

12:03 | 20.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Значителни разпродажби на борсата в Токио сложиха край на петдневния възход на индексите в Азия. Те дойдоха заради опасения за резултатите на експортните компании, които изпитват проблеми заради свитото търсене на световния пазар, съобщава Bloomberg.

“Не мога да начертая светла картина за бъдещето на глобалната икономика. Настроенията сред инвеститорите са доста негативни. Търсенето пада, а икономическото възстановяване няма да бъде факт докато няма силно търсене“, коментира Хисаказу Амано от T&D Asset Management в Токио.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 1,3 на сто до 118,55 пункта. Така показателят спря възхода си и заличи голяма част от натрупаното през предходните пет сесии повишение. По този начин той е на път да приключи седмицата с ръст от 0,6 на сто.

Към момента компаниите, включени в регионалния индекс, се търгуват при средно съотношение цена/очаквана печалба на акция за 2010 година от 13,7. Това е най-ниското ниво от декември 2008 година насам.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 2 на сто до 8 179 пункта днес, което донесе седмична загуба от 0,8 на сто за индекса. Днешните разпродажби дойдоха заради поредното поскъпване на йената, което силно застрашава печалбите на японските износители.

Днес в Китай Shanghai Composite се понижи с 1,7 на сто до 2 642 пункта, което заличи голяма част от натрупаната през седмицата печалба. Така индексът приключва седмицата с ръст от 1,4 на сто, а повишението от достигнатото в началото на юли дъно е 12 на сто.

Основният индекс в Хонконг Hang Seng приключи днешната сесия със спад от 0,4 на сто до 20 982 пункта. В Тайван Taiex заличи минималните 0,02 на сто от стойността си, а в Южна Корея Kospi отстъпи с 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още