fallback

Борсата в Япония отново надолу, останалите пазари в Азия постигнаха ръстове

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific постигна трети пореден ръст, подкрепен от комуналните компании и австралийските банки

12:25 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Втората борсова сесия за седмицата донесе нов спад на индексите в Япония. На фона на това обаче повечето от останалите водещи пазари в региона постигнаха повишения. С основна заслуга за това бяха компаниите за комунални услуги и австралийските банки, съобщава Bloomberg.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,2 на сто до 118,40 пункта, с което удължи позитивната си серия на три поредни дни. В рамките на тях показателят е добавил близо 1 на сто.

Силно представяне в днешната сесия отчетоха National Australia Bank и Commonwealth Bank of Australia, като акциите на двете институции поскъпнаха с по близо 2 на сто. Повод за това даде оптимизмът, че централната банка няма да прибягва до ново увеличение на лихвения процент в Австралия.

Основният индекс на австралийската борса S&P/ASX 200 се повиши с 0,9 на сто до 4 477 пункта.

В Китай Shanghai Composite се повиши с 0,4 на сто до 2 672 пункта, след като стана ясно, че страната продължава да привлича значителни преки чуждестранни инвестиции. На борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,12 на сто до 21 137 пункта, докато в Тайван Taiex отстъпи с толкова до 7 931 пункта.

На борсата в Южна Корея Kospi се повиши с 0,7 на сто до 1 755 пункта, в Индия Sensex 30 се повиши с 0,2 на сто до 18 088 пункта.

По противоположен начин премина търговията в Япония, като Nikkei 225 отстъпи с 0,4 на сто днес. Повод за това даде призивът на премиера Наото Кан към министрите да се мислят нови варианти за стимулиране на икономиката, което окончателно затвърди мнението, че растежът на Япония е заплашен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още