fallback

Азиатските индекси тръгнаха нагоре след болезнения спад

Силните понижения от предишните сесии обаче донесоха на борсите в региона най-големия седмичен спад за последните три месеца

11:55 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион се отърсиха от силните си понижения и завършиха седмицата с повишение, след като регионалният индекс MSCI Asia Pacific тръгна нагоре за първи ден през последните пет сесии.

Добрите финансови отчети на някои от големите борсови компании в региона, както и поевтиняването на йената, помогнаха за повишенията на индексите днес. Единствено борсовите индекси във Филипините и Хонконг не успяха да се повишат.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се движи с повишение с 0,8% до 118,21 пункта. Индексът, който обединява близо 1000 акции, е нараснал с 83% над многогодишното си дъно, отбелязано в началото на март 2009 г.

В сравнение с нивата си от миналия петък обаче той е загубил 3,5%, което е най-голямата му седмична загуба от началото на май насам, когато гръцката дългова криза дестабилизира финансовите пазари по целия свят.

Пазарите на ценни книжа в Азия претърпяха силни понижения през май и юни, заради притесненията на инвеститорите, че световната икономика губи своята инерция. През юли обаче котировките поеха нагоре и доброто им представяне донесе на MSCI Asia Pacific пет поредни седмични ръста допреди тази седмица.

Повишенията бяха прекъснати от серия по-слаби данни за китайската и американската икономика, които показаха, че китайският внос, износ и индустриално производство са намалили темповете си на растеж, а в същото време търговският дефицит на САЩ се е повишил рязко. Индустриалното производство в Индия също премина на по-ниска скорост през юли.

Добрите финансови резултати на борсовите компании в региона обаче успяха да върнат днес доверието на инвеститорите във възстановяването на икономиката.

Изчисления на Bloomberg показват, че печалбите на компаниите в MSCI Asia Pacific са нараснали средно с 161% на годишна база през второто тримесечие. Увеличението им е рекордно, откакто Bloomberg започва да води статистика за тях през 2006 г.

Най-силно днес се повиши южнокорейският индекс Kospi, който скочи с 1,4% до 1 746,24 пункта заради добрите данни за увеличението на разполагаемите доходи на домакинствата през юли. Отчетеният ръст е най-големия за последните седем години. Акциите на Korean Ai rLines и софтуерната компания NCsoft поскъпнаха с близо 3% заради добрите им финансови резултати за изминалото тримесечие.

Японският Nikkei 225 нарасна с 0,4% до 9 253,46 пункта, след като вчера за малко навлезе в територията на мечи пазар, отбелязвайки 20% спад спрямо най-високото си ниво за тази година от 5 април. Nikkei 225 е най-губещият борсов индекс в региона за тази седмица с понижение от 4% за последните пет сесии.

В Китай Shanghai Composite скочи с 1,2% до 2 606,7 пункта, докато в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,2% до 21 071,57 пункта. Седмичната им загуба възлиза съответно на 2% и 2,8%.

Австралийският S&P/ASX 200 напредна с 1,3% до 4 459,6 пункта, намалявайки седмичното си понижение до 2,3%. Анализ на MarketWatch показа, че австралийският пазар на ценни книжа е най-добрият в света за последните повече от 100 години, давайки на инвеститорите най-добра възвръщаемост в комбинация в най-ниска волатилност.

Добивните компании бяха най-печелившите в състава на MSCI Asia Pacific днес, водени от най-голямата минна компания в света BHP Billiton, чиито акции поскъпнаха с близо 2% на борсата в Сидни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още