fallback

Богатите в Китай укриват доходи за 1,4 трлн. долара

Укриваните в страната доходи се равняват на около 30% от брутния вътрешен продукт на Китай

09:32 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китайските домакинства укриват доходи на стойност около 9,3 трлн. юана (1,4 трлн. долара), показва изследване, цитирано от Bloomberg. Близо 80% от тези пари се падат на по-заможните китайци, става ясно от проучването.

Парите, повечето от които са „легални или полулегални“, се равняват на около 30% от брутния вътрешен продукт на страната, посочва документът, който е изготвен от China Reform Foundation по поръчка на Credit Suisse.

Най-богатите 10% от китайските домакинства печелят по около 139 хил. юана (20 500 долара), което е три пъти повече от официалните данни на правителството. За разлика от тях, последните 10% печелят по 5 350 юана годишно (789 долара), което е с 13% над правителствените данни.

На домакинствата, заемащи първите 20% по доходи, се падат 81,3 на сто от укритите приходи, става ясно от изследването.

Това показва, че разликата между богатите и бедните в Китай е дори по-голяма, отколкото свидетелстват официалните данни. Изравняването на различията е една от основните препоръки към страната и е главна цел на властите в Китай.

Сивата икономика в Китай се наблюдава в множество сектори и има редица проявления. Силно разпространена практика са подаръците, корупцията в сектора на строителството и земеделието, както и при монополните отрасли, каквато е например тютюневата промишленост.

Изследването е изготвено през 2009 година на база интервюта с над 4 хил. домакинства от 64 града в 19 различни провинции, обясняват авторите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още