fallback

Икономиката на Китай продължава да се охлажда, инфлацията расте

Поредица от данни показа забавяне на ръста на индустриалното производство, инвестициите в недвижими имоти и продажбите на дребно

09:22 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската икономика продължава да забавя своя ход, става ясно от поредицата данни, публикувана днес. Те показват, че опитите на правителството да „охлади“ интереса към недвижимите имоти и да се ограничи потреблението на енергийни суровини, започват да дават резултат, съобщава Financial Times.

През юли темпът на нарастване на индустриалното производство, инвестициите в недвижими имоти и продажбите на дребно се забавя. На фона на това увеличението на новоотпуснатите кредити, както и на паричното предлагане, също забавя своя ход.

Инфлацията през юли обаче се е увеличила с 3,3 на сто, което е повече от измерените месец по-рано 2,9 на сто. Поскъпването на живота е и по-голямо от заложения от правителството таргет от 3 на сто, допълва вестникът.

На ниво производител се наблюдава обратната тенденция, като производствената инфлация се е свила от 6,4 на сто на годишна база през юни до 4,8 на сто през юли.

Индексът на индустриалното производство се е увеличил с 13,4 на сто на годишна база през юли, след като месец по-рано увеличението беше 13,7 на сто. Инвестициите в недвижими имоти пък са забавили увеличението си от 25,5 на 24,9 на сто на годишна база.

При продажбите на дребно е отчетено увеличение от 17,9 на сто на годишна база, след като през юни ръстът бе 18,3 на сто. Коригирано с инфлацията, увеличението е 14,6 на сто на годишна база, което е най-слабият ръст от февруари миналата година насам.

Според повечето анализатори Китай умишлено се опитва да забави икономиката на страната, за да не се стигне до прегряване и по-сериозни проблеми. Мнението на Браян Джаксън от Royal Bank of Canada е, че на практика се случва точно това – правителството успява да забави леко икономическия подем.

„Основните данни показват по-скоро умерен спад на икономиката, а не рязко свиване“, посочва той.

Темпът на забавяне обаче е изненадващ за някои анализатори, като от Goldman Sachs заявяват, че очакват правителството да спре някои от инициативите си за ограничаване на паричното предлагане и инвестициите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още