fallback

Силен ръст в износа на Китай доведе до $28,7 млрд. търговски излишък

През юли от страната са изнесени стоки за 145,5 млрд. долара, което е увеличение от 38,1 на сто на годишна база

08:58 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Излишъкът в търговския баланс на Китай се е увеличил до 28,7 млрд. долара през юли, достигайки най-високата си месечна стойност от януари миналата година насам. С основна заслуга за това е големият износ, който е отчел ръст от 38,1 на сто на годишна база.

Изнесените от Китай стоки през юли са на стойност 145,5 млрд. долара, а вносът е на стойност 116,8 млрд. долара, което е увеличение от 22,7 на сто на годишна база, съобщава marketwatch.

През юни търговският излишък на Китай бе 20,02 млрд. долара. Тогава обаче износът нарасна с 43,9 на сто на годишна база. Предварителните очаквания на анализаторите за юли бяха за доста по-ниско ниво – около 19 млрд. долара.

„Силният износ е доказателство за продължаващото възстановяване на глобалното търсене“, коментира Давид Коен от Action Economics за медията. Специалистът е на мнение, че сравнително слабото увеличение на вноса в страната не означава, че има някакви слабости на вътрешното търсене в Китай.

За първите седем месеца излишъкът в търговския баланс на Китай е общо 83,93 млрд. долара.

Според анализатори, данните за големия търговски излишък вероятно отново ще поставят Китай под натиск да позволят на валутата си да поскъпне по-осезаемо през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още