fallback

Пета поредна позитивна седмица за азиатските борси

Единствено борсите в Индонезия и Шри Ланка завършиха седмицата с понижения

12:22 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица донесе повишения на почти всички борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион и стана петата им поредна печеливша седмица, след като притесненията на инвеститорите около дълговата криза в Европа и затягането на кредитирането в Китай утихнаха.

Цената на медта се покачва за трета поредна седмица на Лондонската метална борса заради подновения оптимизъм на инвеститорите за икономиките от еврозоната. Пшеницата поскъпна междувременно до двугодишен връх, след като Русия забрани износа й заради сушата в страната.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, нараства с 0,4% до 121,99 пункта. Той промени на няколко пъти посоката си на движение заради несигурността преди днешните данни за заетостта в САЩ през юли.

От началото на тази седмица индексът, който обединява 1000 борсови компании от региона, е добавил 2,3 на сто към стойността си.

Йената поевтиня срещу всички 16 основни валути до края на борсовата сесия в Токио, което помогна на компаниите от експортния сектор. Главният японски индекс Nikkei 225 обаче завърши сесията почти без промяна на ниво от 9 642,12 пункта, отбелязвайки 1,1% седмичен ръст.

На борсата в Хонконг Hang Seng се повишава с 0,6% до 21 678,80 пункта. Той е най-печелившият борсов измерител в региона през тази седмица с ръст от 3,1%. Най-добре се представиха компаниите от сектора на недвижимите имоти, благодарение на добрите отчети на някои от големите представители в сектора.

Днес стана ясно, че регулаторните органи в Китай ще подложат на тест компаниите не само от сектора на недвижимите имоти, но и от циментовата и стоманената индустрия. Новината повиши широкият китайски борсов измерител Shanghai Composite с 1,4% до 2 658,39 пункта.

Той е нараснал с 0,8% през последните пет борсови сесии, като в Австралия S&P/ASX 200 се покачи с 1,6 на сто.

Единствено борсите в Индонезия и Шри Ланка завършиха седмицата с понижения, след като главните им индекси Jakarta Composite и Sri Lanka Colombо отстъпиха съответно с 0,8% и 1,4% през последните пет сесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още