fallback

Monsanto с планове за генно модифицирана пшеница в Индия

Индийска компания, подкрепена от Monsanto, работи над ГМО култури, устойчиви на суша и солена вода

12:09 | 06.08.10 г. 9
Автор - снимка
Създател

Maharashtra Hybrid Seeds Co., индийска компания, подкрепена от Monsanto Co., планира да разработи първата в страната генно модифицирана пшеница през следващите 3 до 5 години, в опит да задоволи потребностите на индийското население, надхвърлящо 1,2 млрд. души, съобщава Bloomberg.

Компанията работи с различни сортове генетично изменени зърнени култури, устойчиви на суша и солена вода, казва главният технологичен директор на MahyCo. Уша Барвале Зехър. През февруари индийското правителство отказа да одобри предложен за култивиране генно модифициран син домат, след протести на фермери.

Премиерът на Индия Махмуд Синг призова за навлизането на нови и по-добри технологии в страната, които да помогнат за повишаване на добивите и изхранването на нарастващото с 18 млн. на година население. Премиерът иска също да изпълни предизборното си обещание за раздаването на ориз и жито на бедните на цени под пазарните.

Цената на пшеницата се повиши до най-високото си ниво за последните две години, след като Русия, третият по големина производител, наложи забрана за износа поради най-лошата суша в страната за последния век.

„Основните предизвикателства пред нас са сушата и повишеното ниво на сол във водата. Те се отразяват на производителността“, казва Бхарат Чар, директор на изследователския отдел на MahyCo. “Работим върху проекти за увеличаване на толерантността на растенията към тези фактори“, допълва той.

Докато САЩ и Канада от години отглеждат ГМО култури, като царевица и соя, в Европа съществува силна съпротива към прилагането на тази технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още