fallback

Прогнозите на Toyota повишиха индексите в Япония

Nikkei 225 се повиши с 1,7%, а фондовата борса в Тайланд записа 11-та поредна печеливша сесия

12:13 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион възобновиха възходящото си движение днес, след като най-голямата автомобилна компания в света – японската Toyota, повиши прогнозите си за печалбата през тази година заради увеличаващите се продажби в САЩ и Азия.

Борсовите индекси в Токио се представиха най-добре по време на днешната сесия, водени от акциите на Toyota, които поскъпнаха с 3,4%. Ръководството на компанията обяви, че очаква нетна печалба от 340 млрд. йени (3,98 млрд. долара) за фискалната година до 31 март 2011 г.

Предишните прогнози бяха за положителен финансов резултат от 310 млрд. йени, предаде Bloomberg.

Главният японски борсов индекс Nikkei 225 се повиши с 1,7% до 9 653,92 пункта, докато застраховката за защита от фалит на японската държава падна до най-ниското си ниво за последните три месеца. Курсът на йената остава почти без промяна срещу долара днес, след като вчера скочи до най-високото си ниво за последните 15 години.

Борсовият оптимизъм в Япония бе подкрепен и от изказването на премиера на страната Наото Кан, който заяви, че правителството има готовност да отпусне нови стимули за икономиката, като използва за целта настоящите си бюджетни резерви. Той се опасява, че високата безработица и скъпата йена ще навредят на икономическото възстановяване на страната.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pasific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,6% до 121,42 пункта, като наближава най-високата си стойност за последните три месеца. Цената на пшеницата скочи до близо двугодишен връх заради притеснения, че Русия ще ограничи износа подари голямата суша в страната.

Всички десет индустриални групи, представени в MSCI Asia Pacific, се движат с повишение по време на днешната сесия.

В Тайланд широкият индекс SET нараства с 0,9% до 875 пункта, отбелязвайки 11-та поредна печеливша сесия, което е рекорд за индекса през последните 16 години. Австралийският S&P/ASX 200 нарасна с 0,5 на сто, издигайки се до най-високото си ниво за последните шест седмици от 4 566,50 пункта.

На борсата в Мумбай BSE Sensex 30 се повишава с 0,2% до 18 246,50 пункта, воден от технологичните компании. Засиленият интерес от страна на чужди инвеститори към индийските капиталови пазари през последните седмици издигна BSE Sensex 30 до най-високото му ниво от февруари 2008 г. насам.

BSE Sensex 30 се е повишил с 4,5% от началото на тази година.

На отрицателна територия завърши сесията в Шанхай, където Shanghai Composite отстъпи с 0,7% до 2 620,76 пункта заради понижения в сектора на недвижимите имоти. В Хонконг Hang Seng остава без промяна на ниво от 21 551,72 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още