fallback

С 5 месеца закъснение Китай разкри присъди на замесени в случая Rio Tinto

Тан Исин и Уан Хундзиу са осъдени на съответно три и половина и четири години затовр, ще платят и глоби

11:48 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китайските власти са осъдили на три и половина години затвор Тан Исин – някога спряган за бъдещ ръководител на производителя на стомана Shougang, за предаване на търговски тайни на служителите на Rio Tinto, които също бяха осъдени по-рано тази година.

Тан Исин ще плати и глоба в размер на 300 хил. юана (44 хил. долара). Той е бил осъден при затворени врати на 7 март, е съобщил пред Ройтерс представител на съда, пожелал анонимност.

Още един изпълнителен директор от сектора - Уан Хундзиу от Laiwu Steel, е бил осъден на четири години затвор и глобен с 400 хил. юана по същия случай, е заявил източникът, който е отказал да даде повече подробности.

Съдбата на двамата беше обсъждана в китайската преса преди процеса срещу Rio Tinto, но след това повече не бяха споменати и досега от съда са отказвали коментари по случая.

Тан и Уан бяха обвинени за предаването на информация на Стърн Ху, който ръководеше бизнеса на Rio Tinto с желязна руда в Китай, и на трима негови китайски колеги. Четиримата бяха осъдени през март на затвор между 7 и 14 години за кражба на търговски тайни и приемане на подкупи.

По време на делото не беше посочено каква точно информация са предали Тан и Уан. Според публикации в китайски медии те са били обвинени в разкриване на търговски тайни като разходи за производство на стомана и запаси от желязна руда – информация, която е можело да даде предимство на Rio Tinto при преговори с китайски клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още