fallback

МВФ приканва Китай да консумира повече

За Китай ще бъде „изключително трудно упражнение по макроикономическо инженерство“ да гарантира по-нататъшното намаляване на търговския си излишък, предупреждава фондът

13:24 | 30.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Положителното търговско салдо в Китай ще нарасне още повече, освен ако правителството в Пекин не вземе мерки в подкрепа на домашното потребление, включително като либерализира валутата си и й позволи да се повиши. Това предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в годишния си доклад за страната, пише Wall Street Journal.

Оценката на фонда отразява нарастващите опасения сред някои икономисти, че преминаването към по-устойчив модел на глобален икономически растеж може да бъде възпрепятстван.

Някои от заключенията на доклада, включително твърдението, че китайският юан е „значително подценен“, бяха публикувани от МВФ по-рано тази седмица.

Самият факт, че докладът изобщо е публикуван, бележи подобрение в не винаги топлите отношения между Китай и фонда. От 2006 г. Китай забрани на МВФ да публикува доклади за страната, като спорът беше разрешен едва след като МВФ се съгласи да замени определението си за курса на китайската валута от „фундаментално изкривен“ на „значително подценен“.

Друга отстъпка на фонда е премахването на бележка под линия в доклада, която описва в детайли изчисленията на МВФ, обуславящи подценяването на валутата.

Използвайки различни методи на изчисление, МВФ определя обхвата на възможното подценяване на 5%, 15% или 27%, казва икономистът от Cornell University Есвар Прасад, който по-рано оглавяваше представителството на МВФ в Китай.

Ако използваме изчисления за продуктивността от доклада на МВФ, казва Прасад, подценяването е 23,5%. „Това количествено заключение е загатнато в текста, но никъде не е упоменато черно на бяло“.

Дебатът за валутната политика е само част от дискусията за общата посока, в която се движи китайската икономика и за която както фондът, така и Пекин признават, че се осланя в прекалено голяма степен на износа. Подкрепата на вътрешното потребление „ще намали зависимостта на Китай от външното търсене и ще защити икономиката в по-голяма степен от привнесени от външните пазари шокове“, казва МВФ.

Китай силно насърчи вътрешното търсене с програмата си за стимулиране на икономиката по време на финансовата криза и това рефлектира в скок на вноса на суровини и машини. Като резултат излишъкът по текущата сметка на Китай – основният показател в търговския баланс на страната – рязко се понижи до 4,5% от БВП през първото тримесечие на годината от 11% от БВП през 2007 г.

За Китай ще бъде „изключително трудно упражнение по макроикономическо инженерство“ да гарантира по-нататъшното намаляване на търговския си излишък „и то ще изисква дирижирани действия на много фронтове“, казва МВФ. Въпреки че Китай е предприел известни мерки в правилната посока, включително скорошното разхлабване на фиксирания курс на юана към американския долар, „критичната маса от реформи, които ще са необходими за постигането на тази цел, все още не е достигната“.

Преминаването към по-ниски нива на търговски излишък в страни като Китай и по-малък търговски дефицит в страни като САЩ ще помогне за по-бърз растеж на световната икономика, се казва в декларацията на страните от Г20 след срещата в Торонто миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още