fallback

Неутрална сесия за борсите в Азия след близо тримесечния връх в сряда

Заради разнопосочните движения на индексите в региона MSCI Asia Pacific остава без промяна близо до най-високото си ниво от 5 май

11:55 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион не успяха да намерят обща посока в днешната волатилна сесия, като прекъснаха печелившата си серия от предишните четири дни. Поскъпването на йената и коментарите на Федералния резерв от вчера за влошеното състояние на икономиката на САЩ разколебаха инвеститорите и понижиха индексите в Япония, Южна Корея, Тайланд и Шри Ланка.

Междувременно търговията в Китай, Сингапур, Индия и Нова Зеландия се движи на положителна територия. Заради разнопосочните движения на индексите MSCI Asia Pacific остава без промяна на ниво от 119,45 пункта, което е със 7,5% под най-високата му точка за тази година, отбелязана на 15 април. До края на вчерашната сесия MSCI Asia Pacific стигна най-високото си ниво за последните близо три месеца.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,6% до 9 696,02 пункта след вчерашния си ръст от близо 3%. Акциите на най-големия японски производител на битова техника Panasonic потънаха с 8,6%, след като се появиха спекулации, че компанията може да емитира нови акции за 5,7 млрд. долара, пише Bloomberg.

Средствата ще се използват, за да може Panasonic да придобие пълен контрол върху подразделенията си Sanyo Electric и Panasonic Electric Works. Новината повиши с 2,5% цената на акциите на Panasonic Electric Works и с цели 25% акциите на Sanyo Electric на Токийската фондова борса.

В Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,1% до 4 524,10 пункта. В Нова Зеландия NZX 50 обаче нарасна с 0,4% до 3 033,02 пункта, след като централната банка обяви, че ще забави темпото, с което затяга паричната си политика. Това стана ясно, след като ръководството вдигна основната лихва за втори пореден месец.

В Южна Корея Kospi отстъпи с 0,2% до 1 770,88 пункта, докато в Тайван Taiex нарасна с 0,2% до 7 798,99 пункта. Акциите на тайванския производител на смартфони HTC скочиха с 6,8% на фондовата борса в Тайпей заради повишената оценка, която анализатори на Citigroup дадоха на книжата на компанията.

Китайският Shanghai Composite нарасна с 0,6% до 2 648,12 пункта, а в Хонконг Hang Seng остава почти без промяна на ниво от 21 093,82 пункта. Най-силно поскъпнаха акциите на производителите на цимент, както и на другите индустриални компании на борсата в Шанхай. Shanghai Composite се е понижил с 19% от началото на годината заради очаквания, че китайската икономика ще забави темповете си на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още