fallback

Двойно са се увеличили инцидентите със замърсяване на околната среда в Китай

През първото полугодие е имало около 100 инцидента спрямо 171 за цялата 2009 г.

13:25 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на инцидентите, при които е била замърсена околната среда в Китай, е нараснал с 98 на сто през първото полугодие на годишна база. Бързото икономическо развитие води до увеличаване на „сблъсъците“ с капацитета на околната среда да абсорбира търсенето на енергия и суровини, са заявили от министерството за защита на околната среда на страната в отговор на въпроси на Bloomberg.

През този месец изтичане на киселина от мина за мед и злато е отровила риба в река Тин, достатъчна да изхрани 72 хил. човека в продължение на година, а плажове и пристанища бяха затворени заради петролен разлив в най-големия терминал за суров петрол в страната.

Според инвеститора Джим Роджърс китайското правителство започва да харчи огромни суми за почистване на въздуха и водата, което ще води до все по-големи разходи.

През първото полугодие е имало около 100 инцидента спрямо 171 за цялата 2009 г., по данни на министерството на околната среда.

В същото време наказанията за компаниите в такива случаи са твърде малки, особено за големите компании, според Тони Джън, президент на Shanghai Good Hope Equity Investment Management Co. За отровената река минната компания може би ще трябва да плати 5 млн. юана (около 737 хил. долара), което представлява едва 0,2 на сто от чистата й печалба за миналата година.

PetroChina – най-голямата петролна компания в страната, беше глобена през 2005 г. с 1 млн. юана при чиста печалба от 133 млрд. юана за инцидент, замърсил питейната вода на 3 млн. човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още