fallback

Азиатските борси удължиха ралито си за четвърти ден

MSCI Asia Pacific стигна най-високото си ниво от средата на май заради повишения при индустриалните и финансови компании

11:51 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха силно по време на днешната сесия, водени от добрите финансови резултати за изминалото тримесечие на японската технологична компания Canon и американския химически концерн DuPont.

Повишенията на азиатките борси през последните четири сесии помогнаха на регионалния индекс MSCI Asia Pacific да се повиши до най-високото си ниво от средата на май. Той нараства с 1,1% до 119,36 пункта днес, воден от индустриалните компании в региона.

MSCI Asia Pacific все още се намира със 7,6% под най-високата си точка за тази година заради опасенията на инвеститорите, че растежът на световната икономика ще се забави в края на тази година, предаде Bloomberg.

Най-много днес - с 2,7% до 9 753,27 пункта, се повиши японският индекс Nikkei 225. Акциите на Canon се търгуваха с ръст от 5,7% на Токийската борса, след като най-големият производител на фотоапарати в света обяви четирикратен ръст на печалбата си за второто тримесечие.

Положителният финансов резултат на Canon се е увеличил до 67,6 млрд. йени (770 млн. долара) за трите месеца до 30 юни. Акциите на други японски износители, като Sony, Honda и Nissan, също се повишиха заради поевтиняването на йената срещу еврото.

Широкият борсов измерител в Китай Shanghai Composite на свой ред нарасна с 2,3% до 2 633,66 пункта, главно заради повишенията при индустриалните компании. Китайското статистическо бюро съобщи днес, че печалбата на индустриалните компании в страната е скочила със 72% на годишна база през първото полугодие до 1,6 трлн. юана (237,5 млрд. долара).

Сред най-печелившите се наредиха акциите на производителите на цимент заради намеренията на Китай да закрие ненужния капацитет в сектора и да затвори най-замърсяващите околната среда заводи. Според анализатори това ще доведе до вълна от сливания и придобивания в сектора.

След днешната си преднина Shanghai Composite вече се намира с 11% над дъното си за тази година от 5 юли. На борсата в Хонконг Hang Seng се покачи с 0,5% до 21 081,84 пункта, воден от финансовите акции заради очакванията на инвеститорите, че разхлабването на предложените от Базелския комитет правила за капиталова адекватност ще намали нуждите на банките от допълнителен капитал.

На положителна територия завърши и сесията в Австралия, където главният индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,7% до 4 529,90 пункта. Икономическите данни за страната днес показаха, че инфлацията е забавила неочаквано темпото си на ръст за второто тримесечие. Цените са се повишили с 0,6% спрямо първото тримесечие, когато нараснаха с 0,9% на тримесечна база.

Това ще намали натиска за затягане на паричната политика върху Австралийската централна банка след поредицата от повишения на основния лихвен процент в страната от октомври до май тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още