fallback

Шефовете на МВФ са раздвоени по въпроса дали юанът е подценен

Според част от борда на директорите твърденията за подцененост се базират на „неясни прогнози“

10:51 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Международния валутен фонд (МВФ) са раздвоени относно това дали китайският юан е подценен. По този начин в организацията се пренасят различията между САЩ и Китай по въпросите на валутната политика на азиатската държава.

Някои от членовете на борда на организацията заявяват, че твърденията, че валутният курс на Китай е подценен, се базират на „неясни прогнози“ за излишъка по текущата сметка на страната, става ясно от становище, разпространено след последната среща на организацията, съобщава Bloomberg.

Китайският юан е поскъпнал с по-малко от процент спрямо долара за последния месец, въпреки че САЩ настояват за по-бързо повишаване на стойността на юана. На 19 юни властите в Китай обявиха, че прекратяват политиката на практически фиксиран валутен курс на юана към долара, както и че ще се преследва по-голяма гъвкавост.

„Директорите приветстват решението за завръщане към режим на управлявано плаване на валутния курс“, се казва в становището от срещата. „Това решение ще повиши гъвкавостта на централната банка да затяга монетарната политика“, смятат ръководителите на МВФ.

Днес китайският юан е на ниво 6,7792 юана за долар, след като в продължение на две години – от юли 2008 до юни 2010 година, бе държан на ниво 6,83 юана за долар.

„Много от директорите настояват, че с течение на времето по-силният юан ще подпомогне прехода от износ и инвестиции към частно потребление като основен двигател на растежа“, става ясно още от становището.

Въпреки това обаче има и такива, които искат допълнителни данни, за да бъде формирана единна позиция относно валутната политика на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още