fallback

Нови американски санкции срещу Северна Корея

Освен към оръжейната индустрия, мерките са насочени и към сектора на луксозните стоки

13:57 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският държавен секретар Хилари Клинтън обяви в сряда нови икономически и финансови санкции от страна на САЩ срещу Северна Корея по повод официално посещение на дипломата в Сеул, предаде АФП.

По време на пресконференция в южнокорейската столица Клинтън е оповестила серия от мерки, целящи да „сложат край“ на севернокорейските „незаконни дейности, които помагат за финансирането на програмата за въоръжаване“ на страната. С мярката освен това ще се „обезкуражават други провокационни действия“.

Във вторник вечерта САЩ и Южна Корея обявиха няколко съвместни предстоящи военни учения на Жълто море и Японско море, с което беше изпратено „силно послание“ към Пхенян, коментира агенцията.

Сеул и Вашингтон обвиняват Северна Корея, която твърдо отрича, че на 26 март нейна подводница е потопила южнокорейски боен кораб.

Първите обявени санкции от Хилари Клинтън са насочени към покупко-продажбата на оръжия, но също и към сектора на луксозните стоки. По думите на американски представител мярката срещу търговията с луксозни продукти е насочена директно срещу управляващите в Северна Корея.

Външното и финансовото министерства на САЩ ще замразят авоарите на нови компании и физически лица от страната и ще „положат допълнителни усилия (...), за да попречат на севернокорейците, извършващи незаконни дейности“, да използват банкови услуги.

Фактът, че голяма част от тези компании и лица нямат банкови сметки в Америка, малко притеснява Щатите, тъй като според американския представител местните банки ще вземат необходимите мерки поради опасения да не нарушат репутацията си.

Вашингтон ще насочи усилия и за възпрепятстването на пътуванията в чужбина на включените в изготвения черен списък с граждани на Северна Корея.

Освен всичко друго САЩ смятат и да оказват натиск върху други държави да не купуват от страната и да не й продават стоки, свързани с дейностите по въоръжаване.

Северна Корея, чиято икономика се намира в изключително лошо състояние, е подложена на многобройни международни санкции, откакто извърши два ядрени опита през 2006 и 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още