fallback

Технологичният сектор повиши индексите в Азия

Китайските компании са привлекли рекордните за последните десет години 31,8 млрд. долара от IPO за първите шест месеца на тази година

12:02 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичният сектор донесе повишения на повечето борси в азиатския и тихоокеанския регион днес, след като Apple обяви силен ръст от над 80% на печалбата си за изминалото тримесечие, което повиши очакванията за възстановяването на сектора през тази година, предаде Bloomberg.

Поскъпването на японската йена обаче оказа натиск върху акциите на японските износители. Японският индекс Nikkei 225 завърши сесията със спад от 0,2% до 9 278,83 пункта, след като йената поскъпна срещу 15 от 16-те най-търгувани валути, което оскъпява стоките на местните компании в чужбина.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, напредва с 0,2% до 115,60 пункта, воден от технологичните акции.

Той се е понижил с близо 4% от началото на тази година заради притеснения, че световната икономика ще забави темповете си на растеж заради фискалната криза в Европа.

Най-силно днес - с 1% до 20 474.10 пункта, се повиши главният индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng. Най-добре се представиха добивните компании в неговия състав заради поскъпването на металите. След него по ръст се нареди южнокорейският индекс Kospi, който добави 0,7% до 1 748,78 пункта.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 се повиши с 0,2% до 4 412,70 пункта, след като индексът на водещите индикатори, който предсказва развитието на австралийската икономика, възобнови своя растеж. Той се повиши с 0,2% на месечна база през май, което е 11-ти ръст за последните 12 месеца. Единствено през април икономическият барометър остана без промяна заради повишението на лихвите в страната.

Индексът съчетава девет водещи икономически индикатора и е ориентир за посоката на икономиката през следващите шест месеца.

На положителна територия се движат още индексите в Шри Ланка, Тайланд, Индия и Индонезия. В Нова Зеландия NZX 50 нарасна с 0,3% до 3 003,41 пункта. С 0,3% до 2 535,39 пункта се повиши и широкият китайски индекс Shanghai Composite. Финансовите регулатори обявиха днес, че китайските компании са привлекли общо 215,3 млрд. юана (31,8 млрд. долара) от първични публични предлагания през първото полугодие на тази година.

Сумата е рекордна за последните десет години и не включва първичното предлагане на акции за над 19 млрд. долара на Agricultural Bank of China през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още