fallback

Китай детронира САЩ като най-голям потребител на енергия в света

Това символизира началото на нова епоха в енергийната история, посочва шефът на Международната енергийна агенция

16:50 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

След години на икономически растеж Китай вече е най-големият консуматор на енергия в света, измествайки САЩ, които заемаха първото място повече от век, показват данни на Международната енергийна агенция, цитирани от Wall Street Journal.

Базираната в Париж агенция, чиито прогнози се приемат за основни индикатори в световната енергийна индустрия, обяви, че през миналата година Китай е погълнал еквивалента на 2,252 млрд. тона нефт, или с 4% повече от консумираната в САЩ енергия, равняваща се на еквивалента на 2,17 млрд. тона нефт. Нефтеният енергиен еквивалент представлява консумацията на всички форми на енергия, включително нефт, ядрена енергия, въглища, природен газ и възобновяеми енергийни източници.

Все пак глобалната рецесия засегна САЩ повече от Китай, което се отрази на американското индустриално производство и консумация на енергия. Въпреки това общото енергийно потребление на Китай рефлектира двуцифрен икономически растеж в продължение на дълги години, коментира изданието. Като илюстрация на това колко бързо е нараснало енергийното потребление в Китай изданието посочва, че преди 10 години китайското потребление е било едва наполовина на американското.

„Фактът, че Китай задмина САЩ като най-големият потребител на енергия в света символизира началото на нова епоха в енергийната история“, казва главният икономист на енергийната агенция Фатих Бирол. САЩ бяха най-големият потребител на енергия от началото на ХХ век.

Ненаситният енергиен глад на Китай обяснява защо страната, която задоволява основната част от електропотреблението си с въглища, задмина през 2007 г. САЩ като най-големият замърсител с въглероден двуокис в света.

САЩ все още са най-големият потребител на енергия в света на глава от населението, като средният американец използва пет пъти повече енергия в сравнение с жител на Китай, казва Бирол.

До началото на рецесията очакванията бяха, че Китай ще задмине САЩ по енергийно потребление за около 5 години, но икономическата криза и програмите за енергийна ефективност в САЩ ускориха този процес, допълва Бирол.

САЩ все още са най-големият потребител на нефт с 19 млн. барела на ден, изпреварвайки Китай, който е на второ място с 9,2 млн. барела. Въпреки това много анализатори вярват, че потреблението на нефт в САЩ е достигнало своя връх или най-малкото няма да нараства значително през следващите години поради мерките за енергийна ефективност и по-стриктните регулации за нисък разход на гориво за превозните средства.

Намалената енергийна „интензивност“ на американската икономика е ключов фактор, който кара крупни инвеститори като General Electric Co. да идентифицират Китай като мотор за световната икономика в бъдеще. Според Бирол Китай ще се нуждае от 4 трилиона долара инвестиции през следващите 20 години, за да задоволи енергийните потребности на икономиката си и да предотврати недостиг на енергия и гориво.

През следващите 15 години се очаква Китай да изгради 1000 гигавата нови енергийни мощности, което приблизително се равняват на опериращите в момента енергийни мощности в САЩ, изградени за последните няколко десетилетия. „Това илюстрира китайския растеж“, казва Бирол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още