fallback

Седмицата донесе лек спад на азиатските борси

Nikkei 225 изгуби 1,8% от стойността си през последните пет сесии, докато сингапурският Straits Times се повиши с 1,3%

12:03 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Главните борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион приключиха днешната сесия и изминалата седмица с понижения, след като през последните дни се появиха поредните признаци за забавяне на световната икономика през втората половина на тази година. 

През тази седмица стана ясно, че китайската икономика е намалила темповете си на ръст до 10,3% през второто тримесечие, а Федералният резерв обяви, че очаква по-слаб растеж на щатската икономика.

Тези данни накараха инвеститорите да продават акции и да потърсят убежище в йената, която се приема за по-сигурен актив.

Йената е поскъпнала с близо 0,4% срещу долара от миналия петък, което е четвъртият й седмичен ръст за последните пет седмици. Йената поскъпва срещу всички 16 основни валути днес. Това обаче повишава цената на износа на японските производители и окажа натиск върху цената на техните акции.

Загубите при тях допринесоха най-много за днешното понижение на Nikkei 225 от 2,9% до 9 408,4 пункта. Това е най-големият му спад за последните близо шест седмици. През последните пет сесии Nikkei 225 е изгубил 1,8% от стойността си.

Икономическите данни за Япония показаха, че активността в сектора на услугите се е понижила за трети път през последните четири месеца. Индексът, който следи стойността на услугите, закупени от бизнеса, се е понижил с 0,9% на месечна база през юни. Той е водещ индикатор за състоянието на икономиката, защото компаниите реагират бързо на промените в пазарните условия.

Изминалата седмица донесе загуба от 0,5% на главния индекс в Хонконг Hang Seng и 1,9% на широкия китайски индекс Shanghai Composite. Те останаха почти без промяна днес, след като вчера отбеляза най-големия си спад за последните близо две седмици.

Shanghai Composite се е понижил с 26% от началото на тази година заради мерките на правителството в Пекин да ограничи растежа на банковото кредитиране и на цените на имотите.

Акциите на Agricultural Bank of China поскъпват с 2,5% в първия ден от търговията им в Хонконг. Вчера те дебютираха на Шанхайската фондова борса, отбелязвайки значително по-малък ръст от очакваното.

Главният индекс в Южна Корея – Kospi, загуби 0,7% до 1 738,45 пункта, но успя да отбележи ръст от 0,9 на сто спрямо миналия петък. Още по-голяма седмична преднина от 1,3% отбеляза сингапурският индекс Straits Times, след като в началото на седмицата правителството на страната обяви, че очаква 15% ръст на икономиката през тази година.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който включва близо 1000 борсови компании от 10 азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 1% до 115,78 пункта. Той е отстъпил с 0,3% през последните пет сесии и с близо 4% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още