fallback

Борсовият дебют на AgriBank в Шанхай не донесе очаквания ръст

Клиентската база на банката възлиза на 320 млн. души, като само 1% от тях имат ипотечни заеми

11:49 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Agricultural Bank of China започнаха да се търгуват на фондовата борса в Шанхай днес, като не успяха да поскъпнат толкова много в първия ден от търговията, колкото очакваха пазарни анализатори.

Цената им се вдигна с 0,8% до 2,70 юана (40 цента) спрямо нивото от първичното публично предлагане (IPO) от 2,68 юана за акция. Увеличението е по-малко от това на четирите й най-големи конкурента в Китай в първия ден от борсовия им дебют.

След днешното поскъпване на книжата на Agricultural Bank of China пазарната капитализация на банковия гигант нараства до близо 127 млрд. долара. Клиентската й база възлиза на 320 млн. души, което е повече от населението на САЩ, съобщава Ройтерс.

Акциите на банката поскъпнаха на фона на понижението от 1,9% за главния китайски борсов измерител Shanhgai Composite.

Президентът на Agricultural Bank of China Джан Юн е заявил пред Bloomberg, че е доволен от първия ден на търговия с акциите на банката. Той реши да проведе първичното й публично предлагане, въпреки че китайските пазари на ценни книжа пострадаха от най-големия си тримесечен спад през последните две години през второто тримесечие.

Книжата на четирите най-големи конкуренти на Agricultural Bank of China, които дебютираха на борсата в Шанхай между 2005 и 2006 г., са поскъпнали с поне 5,1% в първия ден от своята търговия.

Анализатори и фонд мениджъри, интервюирани от Bloomberg, са очаквали акциите на Agricultural Bank да поскъпнат с поне 6% днес.

Банковият сектор в Китай се радва на огромен интерес от страна на инвеститорите заради потенциала му за развитие. По данни на The Economist едва 1% от огромната клиентска база на Agricultural Bank of China има отпуснат ипотечен заем.

Agricultural Bank of China ще дебютира и на фондовата борса в Хонконг утре, като IPO-то банката донесе 18,78 млрд. долара. Ръководството й е дало разрешение на неговите поематели да го увеличат с 15% до 22,1 млрд. долара.

Това може да го превърне в най-голямото в света. Досегашният рекорд се държи от друга китайска банка - Industrial & Commercial Bank of China, която привлече 21,9 млрд. долара чрез IPO през октомври 2006 г.

Цената на акциите на Agricultural Bank в Шанхай е 1,55 пъти по-голяма от счетоводната стойност на една акция към края на 2010 г.

Agricultural Bank е последната голяма китайски банка, която се листва на борсата, след като преди десет години правителството в Пекин започна реформа в банковия сектор. Bank of Communications, Construction Bank, Bank of China и CBC са нейните четири най-големи конкурента в Китай, които излязоха на борсата между юни 2005 г. и октомври 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още