fallback

Икономиката на Китай забави растежа си до 10,3% през второто тримесечие

Индустриалното производство, продажбите на дребно и потребителските цени са намалили значително темповете си на ръст през юни

09:40 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Китай забави динамичното си темпо на растеж през второто тримесечие, като нарасна с 10,3% в сравнение със същия период на 2009 г.

През първите три месеца на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличи с 11,9 на сто на годишна база, предаде Bloomberg.

Правителството в Пекин обаче предприе редица мерки за охлаждане на банковото кредитиране и за забавяне на темповете на растеж в сектора на недвижимите имоти през последните няколко месеца.

Това, заедно с последиците от фискалната криза в Европа, вероятно са допринесли за по-слабия ръст на БВП през второто тримесечие. Той се оказа по-малък и от очаквания от анализатори ръст от 10,5%.

Китайската икономика трябва да расте с поне 8% на година, за да може осигурява заетост на многобройната работна сила в страната.

Поредицата от данни за Китай от днес показа още, че годишната инфлация се е забавила до 2,9% през юни в сравнение с 3,1% през май. Цените на ниво производител на свой ред са нараснали с 6,4% през последните 12 месеца до юни, което е по-малко в сравнение с производствената инфлация от 7,1% през май.

Това ще намали натиска върху Китайската централна банка за затягане на паричната политика.

Индустриалното производство в Китай от друга страна се е разраснало с 13,7% на годишна база, което е най-слабият му темп на растеж през последните девет месеца. За сравнение, то отчете ръст от 16,5% за май и 17,8% за април в сравнение със съответните месеци на 2009 г. Пазарните анализатори очакваха то да нарасне повече с 15,2% на годишна база.

Тези данни подчертават, че рискът от прегряване на китайската икономика намалява, а това вероятно ще отслаби и натиска върху правителството на премиера Уън Дзябао за налагане на ограничения върху банковото кредитиране и инвестициите в имоти.

В рамките на 2009 г. банките в Китай отпускаха рекордно количество заеми на потребителите и бизнеса, а инфлацията при жилищата в 70-те най-големи града в страната достигна рекордни темпове през тази година. Притесненията за прекомерното поскъпване на акциите на борсовите компании в Китай на свой ред понижиха с 25% главния борсов измерител в страната Shanghai Composite.

Днешните данни показаха още, че инвестициите в недвижимо имущество в Китай са скочили с 25,5% на годишна база през първото полугодие, след като нараснаха с 25,9% в рамките на периода януари-май.

Продажбите на дребно пък са се увеличили с 18,3% спрямо миналия юни, което също се оказа по-слабо от очакваното и от темпото им на ръст през предишните два месеца.

Все пак китайската икономика остава най-бързо развиващата се в света, като от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очакват тя да надмине като размер японската до края на тази година и да допринесе за една трета от глобалния икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още