fallback

Азиатските индекси поеха надолу, водени от Китай

Shanghai Composite се понижи с 1,6% заради разпродажбите при банките и компаниите от сектора на недвижимите имоти

12:32 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

След вчерашната вяла търговия, днешната борсова сесия в азиатския и тихоокеанския регион донесе спад на индексите, който бе най-силно изразен на борсите в Китай, Австралия и Тайван.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 1,6% до 2450,28 пункта, отбелязвайки своето най-голямо понижение за последните две седмици. Повод за това стана изявлението на правителството в Пекин, което ще продължи с мерките за ограничаване на банковото кредитиране и на ръста в сектора на недвижимите имоти, предаде Bloomberg.

Това доведе до разпродажби при строителните и финансовите компании на борсите в Шанхай и Шънджън. В Хонконг главният индекс Hang Seng губи 0,2% до 20 431 пункта също заради понижения при банковите акции и тези от сектора на недвижимите имоти. Вчера стана ясно, че цените на жилищата в 70-те най-големи града в Китай са паднали за първи път от началото на 2009 г. през юни, което показва, че мерките на правителството вече дават резултат.

Тайванският индекс Taiex се понижи с 0,6% до 7 597,4 пункта след новината, че Държавният стабилизационен фонд на Тайван е продал голяма част от акциите си в местни компании през второто тримесечие. Фондът бе създаден през 2000 г. от правителството на Тайван с капитал от близо 1,5 млрд. долара, за да подкрепи фондовия пазар в страната.

Taiex се е понижил със 7,1% от началото на тази година, след като през 2009 г. нарасна със 78 на сто.

На борсата в Токио Nikkei 225 загуби 0,1% до 9 537 пункта, главно заради пониженията при износителите и индустриалните компании. Икономическите данни за Япония от днес показаха, че индустриалното й производство се е увеличило с 0,1% през май, като отчетеният ръст е значително по-слаб в сравнение с предишните два месеца. Индексът на потребителското доверие на домакинствата за юли възлезе на 43,5 пункта, като остава в песимистичната зона под 50 пункта през последните три години и половина.

Разочароващи бяха и данните за индекса на бизнес доверието в Австралия, който се понижи до 4 пункта през юли спрямо 5 пункта през май. Главният австралийски борсов индекс S&P/ASX 200 отстъпи с 0,7% до 4 380,30 пункта. На положителна територия се движат индексите в Индия, Филипините, Малайзия, Сингапур и Южна Корея.

Регионалният индекс за борсите в азиатския и тихоокеанския регион MSCI Asia Pacific отстъпва с 0,6% до 115,41 пункта, след като приключи вчерашната сесия почти без промяна. MSCI Asia Pacific се намира с 10 на сто под най-високата си стойност за тази година, която отбеляза на 15 април.

Сред всички близо 1000 компании в неговия състав най-много - с 3,6%, поевтиняват акциите на втория по големина производител на софтуер в Индия Infosys. Компанията обяви по-малка от очакваното печалба от 14,9 млрд. рупии (318,5 млн. долара) за второто тримесечие, което е с 2,6% по-малко спрямо същия период на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още