fallback

Политически риск свали индексите в Токио

Управляващата партия изгуби частичните избори, което хвърли сянка на съмнение върху възможностите й за борба с кризата

10:12 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица започна негативно за борсовите индекси в Япония, които отстъпиха позиции и затвориха на червено. Основната заслуга за това се крие в политическите рискове, които станаха видими след частичните парламентарни избори в страната, смятат анализатори.

На проведените през уикенда избори, на които трябваше да бъдат разпределени половината от общо 242-те места в горната камара на парламента, управляващата Демократическа партия е успяла да спечели едва 44 места, съобщава местната преса, цитирана от АР.

Целта на управляващите бе поне 54 места, което прави представянето им доста слабо. За сметка на това обаче опозицията е постигнала значима победа, с която е спечелила контрола върху горната камара на парламента.

Това поражда съмнения, че управляващите ще успеят да осъществят предложенията си за борба с кризата в страната и за ограничаване на огромния дефицит. По-сериозният удар обаче е значителният отлив на доверие към партията, която миналата година успя да сложи край на 50-годишно управление на сегашната опозиция.

Мнението на премиера на Япония Наото Кан е, че финансите на страната са изправени пред гръцки сценарий, ако не се вземат мерки за ограничаване на разходите и дълговете. Гласоподавателите обаче ясно показват, че на фона на икономическата криза тази идея не им допада особено.

Всичко това подкопава доверието на пазарите и днес основните индекси приключиха на червено. Nikkei 225 се понижи с 0,4 на сто до 9 548 пункта, толкова загуби и Topix, за който сесията приключи при 857,70 пункта.

Самият Кан призна поражението си и посочи, че явно не е могъл да обясни правилно идеите си. Сред тях има увеличаване на данъка върху продажбите от 5 на 10 на сто, както и на премахването на доста социални привилегии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още