fallback

Китай: Валутните резерви не са „политическо оръжие”

Пекин направи опит да разсее съмненията, че огромният резерв на страната е средство за контрол над останалите държави

17:49 | 07.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Китай направи опит да премахне опасенията относно политическото влияние на валутните си резерви, които са в размер на колосалните 2,5 трлн. долара. Това стана с изявление, в което се казва, че резервите не са „ядрено оръжие” за контрол на останалите страни, предава АР.

Позицията на Китай е, че големите позиции в американски правителствени облигации не бива да се превръщат в политически въпрос.

Изявлението е второ за настоящата седмица и е дело на агенцията за управление на валутните резрви на Китай. В него се изразява надежда, че инвестициите ще бъдат както в полза на Пекин, така и на страните, в които се инвестира.

Освен това отново бе посочено, че инвестициите на Китай се правят само по иконимически причини.

Становището е опит да се разсеят съмненията в САЩ и останалите развити страни в това, че Пекин може да разпродаде активите си в американски ДЦК или други типове активи като отговор на критики към политиката на страната. Опасенията за това са доста основателни на фона на факта, че Китай е най-големият кредитор на САЩ.

В документа се казва още, че американският облигационен пазар е важен за резервите на Китай. От него става ясно и че страната не предвижда увеличаване на златния си резерв, тъй като цената на метала е доста нестабилна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още