fallback

Азиатските борси завършиха седмицата със спад

Тайванският Taiex потъна с 1,5%, след като централната банка неочаквано повиши основната лихва за първи път през последните две години

12:21 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се пренесоха на отрицателна територия в днешната сесия, като голяма част от тях са на път да приключат и седмицата с понижения.

Разочароващите икономически данни от Азия, Европа и САЩ през последните дни, предстоящата среща на лидерите на страните от Г-20 този уикенд и изненадващото решение на Китай да разхлаби контрола върху обменния курс на своята валута, направиха инвеститорите нервни, а търговията – волатилна.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific претърпя най-големия си спад през последните три седмици днес, като се понижава с 1,5% до 115,37 пункта. Той включва близо 1000 борсово търгувани компании от 10 страни в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия.

В рамките на изминалите пет сесии борсовият измерител е изгубил 0,8% от стойността си, след като през миналата седмица напредна с 3,4% благодарение на силното представяне на фондовите борси в Япония и Австралия. Същите два пазара на ценни книжа записаха и най-голяма загуба през тази седмица, като допринесоха най-много за понижението на MSCI Asia Pacific.

Поскъпването на йената понижи цената на акциите на японските износители и Nikkei 225 потъна с 2% до 9 737,48 пункта на борсата в Токио, което е най-силният му спад за последните три седмици. Акциите на Toyota се понижиха с 2,5%, а тези на Canon поевтиняха с близо 5%, по данни на Bloomberg.

Йената поскъпна до двуседмичен връх срещу еврото днес заради опасения, че страните от Г-20 няма да успеят да достигнат до единно решение за това как да се справят с фискалната криза в Европа и слабия растеж на световната икономика. Йената се приема от финансовите пазари като убежище в периоди на икономическа несигурност.

Пониженията при добивните компании на свой ред оказаха натиск върху австралийския S&P/ASX 200, който  падна с 1,5% до 4 413 пункта. Същите акции поскъпнаха силно вчера заради надеждите, че новият премиер на Австралия – Джулия Гилърд, ще смекчи въвеждането на допълнителни данъци до 40 на сто от печалбата на добивните компании в страната.

Изминалата седмица донесе на S&P/ASX 200 загуба от 3,1%, а на Nikkei 225 – от 2,6 на сто.

На борсата в Тайван Taiex падна с 1,5% до 7 475 пункта, след като централната банка неочаквано реши да повиши основния лихвен процент в страната до 1,375% от досегашните рекордно ниски 1,25%. Увеличението е първото от 2008 г. насам. От централната банка приканиха банките в Тайван да затегнат контрола върху ипотечните заеми, които отпускат.

В Южна Корея Kospi се понижи с 0,6% до 1 729,84 пункта и намали седмичния си ръст до 1,1%. Kospi се повишава през последните четири седмици. Taiex обаче завърши седмицата със спад от 0,3%, който е втори за последните четири седмици.

Китайският Shanghai Composite отстъпи с 0,5% до 2 552,82 пункта днес, след като централната банка на страната фиксира обменния курс на китайския юан срещу долара на най-високото му ниво за последните пет години. Според анализатори по този начин Китай се надява да избегне натиска от страна на Г-20 за освобождаване на курса на своята валута, след като страната стана третата по големина икономика в света и най-големия износител на стоки.

Shanghai Composite се е повишил с 1,6% през тази седмица, след като изгуби 2,2% през миналата. На борсата в Хонконг главният индекс Hang Seng напредва с 2,5% на седмична база, като е на път да се превърне в най-добре представилия се индекс в азиатския и тихоокеанския регион през тази седмица.

Днес в Хънтсвил, Канада започва срещата на лидерите на страните на осемте най-големи икономики в света, които ще обсъдят как да намалят бюджетните си дефицити по такъв начин, че да не навредят на възстановяването на икономиката.

Утре към тях в Торонто ще се присъединят и лидерите на останалите страни от групата на Г-20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още