fallback

Борсите в Азия с най-силен спад за последните две седмици

Разпродажбите на акции от вчера и днес заличиха изцяло силния ръст от началото на седмицата

12:17 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Червената вълна, която заля фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион вчера, понижи почти всички главни индекси в региона и днес, след като инвеститорите заеха предпазливи позиции преди лихвеното решение на Федералния резерв и срещата на страните от Г-20 в края на седмицата.

Разочароващите икономически данни за Азия, САЩ и Европа през последните дни също допринесоха за влошаването на икономическите нагласи на инвеститорите, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific отчете най-силния си спад за последните две седмици, предаде Bloomberg.

Борсовият измерител, който включва акции на компании от десет азиатски държави, Австралия и Нова Зеландия, потъва с 1,3% до 116,68 пункта. MSCI Asia Pacific се е понижил с 9,6% спрямо най-високата си точка за тази година, отбелязана на 15 април, което е знак за корекция на азиатските борси.

Най-много - с 1,9% до 9 923,7 пункта, отстъпи главният японски борсов индекс Nikkei 225, който бе лидер по загуба и вчера. Акциите на японския автомобилопроизводител Toyota поевтиняха с 1,7% и бяха едни от най-губещите в състава както на регионалния MSCI Asia Pacific, така и на Nikkei 225 днес.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 1,6% до 4 486 пункта, воден от пониженията при минните и енергийните компании. Причина за това стана поевтиняването на петрола и металите. В Южна Корея Kospi загуби 0,3% до 1 726 пункта, докато в Тайван Taiex отстъпи с 0,4% до 7 582 пункта.

В Китай Shanghai Composite намаля с 0,9% до 2 758 пункта заради разпродажби на акции от добивния, енергийния и технологичния сектор. В Хонконг обаче Hang Seng добавя 0,2% до 20 857 пункта и заедно с индийския BSE Sensex е единственият борсов индекс в региона, който се движи с повишение.

Борсовите индекси в Азия посрещнаха със силен ръст в понеделник новината, че Китай ще разхлаби контрола над обменния курс на юана спрямо долара. Разпродажбите, които последваха обаче, заличиха преднината от началото на седмицата.

Борсовите индекси по целия свят станаха извънредно нестабилни през последните два месеца заради притесненията около дълговата криза в еврозоната и очакваното изтегляне на държавните стимули за икономиката в Европа и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още