fallback

Китай повиши референтния курс на юана

Референтният курс на юана спрямо долара за днес е с 0,4% по-висок от този в понеделник

09:51 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската централна банка вдигна референтния курс на юана (ренминби) спрямо щатския долар в знак, че правителството в Пекин може да позволи и по-нататъшното леко поскъпване на валутата си през тази седмица.

Референтният курс на юана спрямо долара за днес е с 0,43% по-висок от този в понеделник и е на ниво от 6,7980 юана за долар в сравнение с 6,8275 вчера.

Политика на Китайската централна банка е всеки ден да определя курса на юана срещу долара и да го поддържа в интервал от 0,5% под или над това ниво, пише Financial Times.

Ако днес юанът поскъпне до горния край на този интервал, до края на деня валутата на Китай може да се повиши с до 1% над нивото си от края на миналата седмица, което е средното ниво през последните две години.

В събота централната банка на третата по големина икономика в света обяви, че ще въведе по-гъвкава политика на обменния курс на юана, който е фиксиран към долара на ниво от 6,8 юана за долар през последните близо две години.

Според валутни анализатори днешната промяна в референтния курс на юана е знак, че Пекин толерира и по-нататъшно повишение на стойността на своята валута. Това се случва в навечерието на срещата на политическите лидери на най-големите икономики от групата на Г-20, която започва в края на седмицата в Торонто.

Засега обаче единствената сигурна индикация от Китай е, че централната банка няма да позволи големи промени в курса на юана, особено след неговото силно поскъпване с около 16% срещу еврото през тази година и с близо 12% през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още