fallback

Монголия търси инвеститори за промишлен комплекс на стойност $10 млрд.

Монголското правителство иска инвеститорите да финансират до 40% от проекта, който предвижда свързването на голямо находище на въглища с Китай и Русия

16:38 | 18.06.10 г.

Монголия търси инвеститори за промишлен комплекс на стойност 10 млрд. долара в пустинята Гоби, който да отговори на растящото търсене на въглища и мед в Азия, възползвайки се от едни от най-големите неразработени находища на минерални ресурси.

Проектът предвижда изграждането на топилня на мед, петролна рафинерия, електроцентрали и коксови съоръжения до Сайншанд в пустинятата Гоби с цел допълнителна обработка за находището на въглища Таван Толгой и медната мина Оюу Толгой, съобщи Ганбат Чулуункуу, съветник на правителството и бивш финансист в Commerzbank AG, цитиран от Bloomberg.

Монголското правителство иска инвеститорите да финансират до 40% от проекта, който предвижда изграждането на ж.п. линии с обща дължина 1000 км през южната част на Гоби и Източна Монголия, свързвайки Таван Толгой с Китай и Русия, обяснява той в интервю за агенцията в столицата Улан Батор.

“Монголия може да стане Кувейт на Централна Азия“, коментира Чулуункуу. “Има ресурси, има и купувачи. Единствената липсваща част е да се организират всички, да се подготви цялата документация, необходима за международни операции. Изпълнимо е.”

Таван Толгой съдържа около 6 млрд. метрични тона въглища в пустините в Южна Монголия, което го прави едно от най-големите неразработени находища на въглища в света.

Rio Tinto Group и Ivanhoe Mines Ltd. разработват Оюу Толгой, което базираната в Лондон Rio определи като най-голямото медно находище в света. То може да работи до 30 години и да генерира приходи в размер между 30 и 50 млрд. долара, заяви монголският президент Цахиагийн Елбегдорж през септември.

Монголия търси инвеститори като част от национална стратегия да постигне ръст на икономиката си с 14% за периода от 2007 до 2015, увеличавайки брутния вътрешен продукт на глава от населението (2,7 млн. души) до 5 хил. долара от сегашните 1900.

По изчисления на Световната банка БВП на Монголия през 2008 г. е бил едва 5,3 млрд. долара.

Монголия има рейтинг B1 от Moody’s Investors Service, четири нива под инвестиционния рейтинг, а определеният от Standard & Poor’s рейтинг е BB-, три нива под него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още