fallback

Седма поредна положителна сесия на азиатските борси

Седмицата донесе повишения на всички национални борсови индекси в региона, с изключение на тези в Китай

12:14 | 18.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица донесе повишения на всички основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион, с изключение на тези в Китай, след като Японската централна банка предприе поредните стъпки за увеличаване на ликвидността в банковия сектор, а тревогите за дълговата криза в Европа утихнаха.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва близо 1000 борсово-търгувани компании от десет азиатски държави, плюс Австралия и Нова Зеландия, върви нагоре през последните седем сесии, което е най-продължителната му печеливша сесия за последните 11 месеца, предаде Bloomberg.

Борсовият индикатор обаче все още се намира с 10% под най-високата си точка за тази година, която бе отбелязана на 15 април.

По време на днешната сесия MSCI Asia Pacific се движи с повишение от 0,1% до 115,98 пункта, след като приключи с ръст от 0,1% вчерашната волатилна търговия. Подновеният икономически оптимизъм на инвеститорите повиши и валутите на развиващите се страни в региона, начело с южнокорейския вон.

Повишението на вона и на борсовите индекси в Южна Корея днес бе продиктувано от новата икономическа прогноза на правителството в Сеул, което очаква растежът на брутния вътрешен продукт на страната да надмине 5% през тази година.

Главният южнокорейски индекс Kospi нарасна с 0,2% до 1 711,95 пункта и така увеличи седмичната си преднина до 2,2%. Южнокорейският вон напредна с 0,8% срещу долара.

Данните на изследователската компания EPFR Global  днес показаха, че фондовете, инвестиращи в акции от развиващите се икономики, са имали входящи капиталови потоци за 2,5 млрд. долара тази седмица. Това е втората най-голяма сума от началото на годината. Облигационните фондове в развиващите се страни на свой ред са получили постъпления от 659 млрд. долара.

Добре днес се представиха финансовите компании, които донесоха повишение от 0,7% до 20 286,71 пункта на Hang Seng. На положителна територия приключи и сесията в Австралия, където S&P/ASX 200 се повиши с 0,5% до 4 551,90 пункта, воден от добивните компании. Повишения отбелязват още индексите в Нова Зеландия, Индонезия, Шри Ланка, Тайланд, Сингапур, Малайзия и Филипините.

На отрицателна територия останаха само индексите в Китай, Тайван и Индия с понижения от съответно 1,8%, 0,3% и 0,2%. Широкият китайски индекс Shanghai Composite, заедно с този на 300-те най-големи компании CSI 300, станаха единствените в региона, които паднаха под нивата си от миналия петък, като записаха седмична загуба от малко над 2%. Причина за това станаха мерките на правителството в Пекин за ограничаване на кредитирането и вложенията в недвижими имоти.

С най-голяма седмична преднина се отличиха индексите в Индонезия, Индия и Япония. Японският Nikkei 225 завърши днешната сесия без промяна и реализира ръст от 3% на седмична база. Технологичните компании в неговия състав се представиха добре, след като акциите на Apple покориха нов връх до края на вчерашната сесия в САЩ. За това допринесе прогнозата на Morgan Stanley, че през следващата година над 100 млн. души по целия свят ще използват iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още