fallback

Износът на Китай скочи с близо 50% през последната година

Tърговският излишък на страната скача до 19,53 млрд. долара, което е най-високата стойност за последните седем месеца

10:23 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на износа на Китай се е увеличила с 48,5% на годишна база през май, което е най-големият й ръст за последните повече от шест години, предаде Bloomberg. 

Увеличението се оказа по-силно от прогнозите на пазарни анализатори, но до голяма степен се дължи на занижената му стойност преди година заради ефектите от икономическата криза върху потребителското търсене по целия свят. През май 2009 г. износът на Китай падна с рекордните 26,4% на годишна база.

Вносът в същото време е нараснал с 48,3% през последните 12 месеца, в резултат на което търговският излишък на страната скача до 19,53 млрд. долара, което е най-високата стойност за последните седем месеца. Износът е в размер на близо 132 млрд. долара, а вносът – 112 млрд. долара.

Икономиката на Китай е третата по големина и най-динамично развиващата се в света, но фискалната криза в Европа може да охлади темповете на ръст заради свиващото се потребление. Международният валутен фонд предупреди през тази седмица, че рисковете пред глобалната икономика са се увеличили значително, а финансовите затруднения на Европа ще окажат натиск върху търговските потоци.

В средата на 2007 г. Китай фиксира курса на своята валута към щатския долар, за да предпази местните производители от валутни рискове. Поскъпването на долара срещу повечето основни валути през тази година обаче оскъпи и китайския юан. Неговият курс срещу еврото се е вдигнал с близо 20% от началото на тази година.

Въпреки това обаче износът на Китай за Европейския съюз (ЕС) се е повишил с 50% през последната година, а този за САЩ е скочил по-слабо с 44 на сто.

През март Китай отчете първия си търговски дефицит за последните шест години заради силното увеличение на вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още