fallback

Минните компании понижиха азиатските индекси

Борсовата седмица донесе печалба на индексите в Япония, Тайван и Южна Корея, докато тези в Китай и Австралия се понижиха

12:35 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Минните компании понижиха борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион днес, след като два от най-големите производителя на мед в света предупредиха, че плановете на китайското правителство да охлади темповете на растеж на китайската икономика ще намалят значително търсенето на метали.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,3% до 113,32 пункта. Междувременно доходността на японските държавни ценни книжа падна до най-ниското си ниво за последните близо седем години заради очакванията, че новият премиер на страната Наото Кан ще увеличи усилията за намаляване на огромния й публичен дълг.

Доходността на 5-годишните японски ДЦК се понижи с 2 базисни пункта до 0,385%, което е най-ниското й ниво от август 2003 г. насам. На борсата в Токио главният японски индекс Nikkei 225 завърши със спад от 0,1% до 9 901,19 пункта сесията днес, но отбеляза повишение от 1,4% на седмична база.

Акциите на минните компании обаче поевтиняха, след като производителите на мед Freeport-McMoran Copper & Gold и Codelco съобщиха, че мерките на Китай за намаляване темпото на икономически растеж на третата по големина икономика на света застрашават търсенето на метали, предаде Bloomberg. Добивните компании допринесоха най-много за понижението на MSCI Asia Pаcific днес.

Правителството в Пекин нареди през миналия месец на банките да заделят повече резерви и да вдигнат лихвените проценти по ипотечните заеми. Днешната сесия завърши почти без промяна за главния индекс в Китай Shanghai Composite, както и за Hang Seng, който е основният индекс на борсата в Хонконг. Hang Seng остава без промяна спрямо нивата си от миналия петък, докато Shanghai Composite е изгубил 3,9%.

Със загуба от 0,2% завърши седмицата и за индекса на най-големите и най-търгувани австралийски компании S&P/ASX 200. Той се понижи с 0,8% до края на днешната сесия, за да се превърне в най-губещия борсов измерител в региона за деня заради големите разпродажби при добивните компании.

В същото време борсовата седмица в Южна Корея и Тайван приключи на положителна територия. Двата главни индекса Kospi и Taiex нараснаха с 2,6% и 0,7% съответно за изминалите пет сесии. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific обаче отчита загуба от 0,1% в сравнение с нивата си от края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още