fallback

Първа положителна сесия на азиатските индекси за тази седмица

Китайската борса обаче направи изключение, като стигна 13-месечно дъно днес, увеличавайки загубата си от началото на годината до 22%

12:40 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха силно до края на днешната сесия, за което помогна позитивният финал на вчерашната търговия на Wall Street и добрите икономически данни в САЩ и Австралия. Те показаха, че планираните продажби на жилища в САЩ продължават да нарастват с бързи темпове за трети пореден месец, а Австралия е излязла на търговски излишък за първи път през последната година.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в 10 азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, нарасна с 2,8% до 113,84 пункта, което е най-силният му ръст за последните шест месеца и първия за тази седмица, предаде Bloomberg. Цената на петрола върви нагоре за втори пореден ден, което повиши акциите от енергийния сектор.

В рамките на май азиатските борси записаха най-тежката си загуба от фалита на Lehman Brothers насам.

Поевтиняването на японската йена подкрепи акциите на японските износители и помогна на Nikkei 225 да се повиши силно с 3,4% до 9 914 пункта. Йената поевтиня, след като стана ясно, че сегашният финансов министър на Япония Наото Кан може да наследи подалия вчера оставка Юкио Хатояма като премиер на страната. Наото Кан е известен с призивите си за по-мека парична политика и по-евтина йена.

Днес стана ясно, че бизнес разходите на японските компании са намалели за 12-то поредно тримесечие. Те отчитат спад от 12,9% за трите месеца до края на март в сравнение с последното тримесечие на 2009 г., когато се свиха с 18,5 на сто. Това показва, че икономическото възстановяване на страната все още не е започнало да се разпространява при вътрешното потребление.

Със силен ръст от 2,3% до 7 360,28 пункта завърши сесията за тайванския индекс Taiex, докато в Южна Корея Kospi напредна с 1,9% до 1 662 пункта. За икономическия оптимизъм на инвеститорите помогнаха и вчерашните данни за силния ръст на продажбите на автомобили в САЩ, като тези на корейската автомобилна компания Hyundai Motor са се увеличили с 32,8% на годишна база, а отчетеният от Kia ръст е от 21%.

Главният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 1,6% до 19 786,7 пункта, докато в Индия BSE Sensex 30 добави 1,9% до 17 063,7 пункта. Финансовите и строителните компании се наредиха сред най-печелившите в Хонконг след новината за близо 9-процентното увеличение на продажбите на жилища в града през май.

В Австралия S&P/ASX 200 добави 2,4% до 4 486 пункта, докато в Нова Зеландия NZX 50 скочи с 0,2% до 3 024,1 пункта. Икономическите данни за Австралия от тази седмица показаха, че икономиката е нараснала с 0,5% през първото тримесечие, а износът е скочил с рекордно за последните близо 30 години темпо за април, главно заради търсенето в Китай. В същото време на фондовата борса в Китай Shanghai Composite се понижи с 0,7% до 2 552,66 пункта, което е най-ниското му ниво за последните 13 месеца.

Повод за това стана привличането на капитал от Bank of China и Industrial Bank, което може да разводни капитала на съществуващите акционери. Намеренията на правителството да изтегли част от стимулите си за икономиката, както и да охлади бума в сектора на недвижимите имоти, също засилиха разпродажбите на акции. От началото на тази година Shanghai Composite се е понижил с 22 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още