fallback

Азиатските индекси се изстреляха нагоре

Загубата на регионалния индекс MSCI Asia-Pacific за последния месец намаля до 11%

12:39 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се изстреляха нагоре по време на днешната сесия и намалиха по този начин загубата на регионалния индекс MSCI Asia-Pacific за последния месец до 11%.

Повишеният риск апетит на инвеститорите възвърна доверието им към валутите в развиващите се страни в Азия и в същото време понижи курса на японската йена, която е убежище в периоди на финансова или икономическа несигурност, пише Bloomberg.

MSCI Asia-Pacific, който включва борсови компании от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 1,9% до 111,84 пункта. Това е най-силният му ръст за последните две седмици.

Пазарите на ценни книжа по целия свят станаха изключително нестабилни през този месец, като резките движения на индексите са отражение на опасенията, че голямата задлъжнялост на правителствата ще разклати възстановяването на световната икономика.

От началото на този месец азиатският борсов измерител се е понижил с 11% и е на път да отбележи най-голямата си месечна загуба от октомври 2008 г. Тогава световните фондови борси бяха разтърсени силно от фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers, причинен от ипотечната криза в САЩ.

Поевтиняването на йената и данните за силния скок на износа на Япония през април подкрепиха цените на акциите на компаниите износителки на фондовата борса в Токио. Главният японски индекс Nikkei 225 скочи с 1,2% до 9 639,72 пункта. Търговският излишък на страната се е увеличил 15 пъти за последните 12 месеца благодарение на увеличеното търсене в САЩ и Азия.

В Австралия S&P/ASX 200 напредна с 1,7% до 4 379 пункта, след като индексът на водещите индикатори на бизнес организацията Conference Board нарасна с 0,3% на месечна база през март. Той се използва за предсказване на посоката на икономиката през следващите три до шест месеца. На борсата в Мелбърн новозеландският индекс NZX 50 добави 0,8% до 3 035 пункта, след като търговският излишък на страната се увеличи до 656 млн. новозеландски долара през април.

Със силен ръст от 1,6% до 1 607,5 пункта завърши сесията и за южнокорейския индекс Kospi. Днес стана ясно, че излишъкът по текущата сметка на Южна Корея се е повишил до 1,49 млрд. долара през април. След новината южнокорейският вон поскъпна с 2,3% срещу щатския долар, което е най-силният му скок за последната година. Междувременно в Тайван Taiex се повиши с 1,1% до 7 243,16 пункта.

В Хонконг Hang Seng добави 1,2% до 19 431,37 пункта, а в Китай Shanghai Composite скочи с 1,2% до 2 655,92 пункта. Във Филипините главният индекс PSEi нарасна с 1% до 3 156,53 пункта, след като стана ясно, че брутният вътрешен продукт на страната се е повишил със 7,3% на годишна база през първото тримесечие, което се оказа доста над прогнозирания ръст от 4,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още