fallback

Песимизмът доминира на азиатските борси за седма сесия

Червената вълна, която заля азиатските пазари този месец, върна регионалния индекс MSCI Asia Pacific на нивата му отпреди десет месеца

12:11 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Песимизмът на инвеститорите понижи главните борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион за седма поредна сесия днес, като върна регионалния индекс MSCI Asia Pacific на нивата му отпреди десет месеца.

Разпродажбите засегнаха не само акциите, но и валутите на развиващите се страни в Азия и цените на суровините заради притеснения, че кризата с държавния дълг в Европа може да забави възстановяването на световната икономика, което на свой ред ще навреди на експортноориентираните икономики в Азия.

Несигурността на финансовите пазари в Азия се засили още повече, след като стана ясно, че държавният глава на Северна Корея Ким Чен Ир е наредил на армията да се подготви за сблъсък с Южна Корея заради растящото напрежение между двете страни, пише Bloomberg. През миналата седмица Южна Корея обвини северната си съседка, че е потопила с торпедо неин военен кораб.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет страни от Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижи рязко с 3% до 109 пункта, като е на път да затвори на най-ниското си ниво от 30 юли насам. Цената на петрола падна под 70 долара за барел, а еврото губи повече от 1% срещу долара днес, след като вчера поевтиня с 1,6%.

В рамките на изминалата седмица азиатските индекси отчетоха най-големия си спад от февруари 2009 г., а повечето от тях се намират с повече от 10% под най-високата си точка за тази година.

С остър спад от 3,1% до 9 459,89 пункта завърши сесията за японския индекс Nikkei 225. Японската йена напредва бързо срещу повечето основни валути днес, в това число с над 2% срещу лирата и еврото и с 0,8% срещу долара. Това понижи акциите на японските износители, защото скъпата йена вдига цената на стоките им на външните пазари.

Още повече с 3,2% до 7086,4 пункта потъна главният борсов измерител в Тайван - Taiex, докато в Южна Корея Kospi отстъпи с 2,8% до 1 560,8 пункта. Корейският индекс вече се намира с 12% под най-високата си точка за тази година от 26 април., след като изострянето на политическото напрежение между Южна и Северна Корея доведе до засилени разпродажби на борсата в Сеул. Изключение днес направиха акциите на южнокорейските производители на военно и електронно оборудване.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 1,2% до 2 622 пункта, докато в Хонконг Hang Seng потъна с 2,9% до 19 095,89 пункта. Тайландската борса на свой ред продължи да страда от отлив на чужди инвеститори на фона на най-тежката политическа криза в страната за последните две десетилетия. Тайландският индекс SET се движи с понижение от 2,1% до 728,97 пункта.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 3% до 4265,30 пункта, докато в Нова Зеландия NXZ 50 падна с 1,9 на сто до 3003,8 пункта. Освен добивните компании, сред най-губещите се наредиха тези от финансовия сектор заради новината, че четири испански банки са се слели, за да избегнат национализация. Банките в състава на MSCI Asia Pacific като цяло пострадаха най-много от разпродажбите на акции в региона днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още