fallback

Рубини: Гърция е върхът на айсберга, кризата в еврозоната не е свършила

Пазарите са неспокойни, тъй като остават въпросите дали правителствата са достатъчно силни да въведат необходимите строги мерки

13:41 | 18.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Кризата, обхванала еврозоната, не е приключила, тъй като Гърция остава само “върхът на айсберга”, предупреди професорът по икономика в Университета в Ню Йорк Нуриел Рубини.

“Това, пред което в момента е изправена еврозоната, е вторият етап на една типична финансова криза“, е заявил Рубини пред радио BBC.

Одобреният спасителен пакет в размер на 750 млрд. евро, предназначен да спре разпространението на кризата в Гърция към други страни в ЕС, не успокои пазарите, тъй като остават въпросите дали правителствата са достатъчно силни да въведат необходимите строги мерки, е посочил Рубини.

По-рано днес стана ясно, че е преведен първият транш в размер на 20 млрд. евро от помощта за Гърция. Утре изтича падежът на гръцки облигации за 8,5 млрд. евро.

Пазарите остават разтревожени относно платежоспособността на някои европейски страни, тъй като в еврозоната съществуват значими икономически и финансови проблеми, подчертава Рубини. Протестите в Гърция срещу съкращенията на бюджета подхранват съмненията, че европейските правителства могат да решат такива проблеми, смята той.

Ако строгите мерки бъдат въведени обаче, пазарите ще се стабилизират, казва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 03.09.22 г.
fallback