fallback

Пенсионирана шивачка от Хърватска спечели дело срещу SEC

Щатски съд отмени свое решение от ноември, съгласно което хърватката е трябвало да плати 5,72 млн. долара

17:38 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пенсионирана шивачка от Хърватска спечели съдебно дело срещу щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции (SEC), съобщи Ройтерс. Финансовият регулатор я обвиняваше в участие в схема за търговия с вътрешна информация.

През ноември миналата година беше определена задочна присъда в полза на SEC, според която хърватката Соня Антишевич трябваше да плати 5,72 млн. долара.

През 2005 г. щатската прокуратура обвини Антишевич в притежание на две сметки при брокери на нейно име, които племенникът й Дейвид Пайчин, бивш брокер на Goldman Sachs Group, е използвал за търговия, генерирала незаконна печалба от 6,7 млн. долара.

Наложената през ноември глоба беше с мотива, че Соня Антишевич е игнорирала четири жалби на SEC. След постановяването на присъдата тя е наела адвокат в Хърватска, който е заявил, че клиентката му е отговорила на съда с писмо от август 2009 г., но то е било изпратено на грешен адрес.

Отбелязвайки, че "Антишевич е чужденка и вероятно не е запозната със щатската правна система и съдебни процедури", същият съд сега е отменил наказанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 27.08.22 г.
fallback