fallback

Украйна може да изпрати големи банки на съд за военни престъпления

Банки, сред които и водещи европейски и американски, помагат на режима в Кремъл да води война, смятат в Киев

21:47 | 26.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател

Големите европейски  и американски банки като JP Morgan, HSBC и Citi трябва да бъдат разследвани за военни престъпления, защото помагат на режима в Кремъл да воюва в Украйна. Това коментира един от икономическите съветници на украинския президент Олег Устенко, цитиран от CNBC.

"Всеки, който финансира тези военнопрестъпници, които вършат тези ужасни неща в Украйна, е съпричастен към тези престъпления", пояснява той и допълва, че Киев ще изпрати доказателства в Международния наказателен съд в Хага. Информацията се събира от украинското Министерство на правосъдието и службите за сигурност. 

На този етап банките не коментират тези обвинения, посочва още CNBC.

Преди седмица Financial Times съобщи, че украинското правителство е изпратило писма до водещи банки, включително  JP Morgan, Credit Agricole и HSBC, с искане да прекратят своите отношения с търговците на руски петрол. В писмо, подписано от Устенко, до което има достъп FT, Киев настоява още банките да продадат своите акции в "Газпром" и "Роснефт".

Изданието посочва, че в писмото украинските власти обвинява банките, че финансират продължаването на военните действия, отпускайки финансиране на компании, които пренасят руски петрол. Предупрежданието е, че кредитните институции няма да бъдат допуснати до възстановяването на Украйна след края на войната, посочва още FT.

Това не е първата заплаха от Киев за големия бизнес. В началото на военните действия Украйна предупреди петролните компании да спрат да търгуват с руския петрол. В резултат големите в сектора започнаха един по един да се изтеглят от съвместните си руски проекти и ограничиха силно покупките на руски петрол.

Украинската икономика ще се свие с 35-40% през тази година, коментира още икономическият съветник на Володомир Зеленски. Причината е, че близо половината от компаниите в Украйна не работят или не работят с пълния си капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
fallback