IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Грешките на Запада са виновни за всички кризи

Под мотото "Нов свят - нови възможности" на форума в Санкт Петербург се очакват представители на 115 държави

11:10 | 17.06.22 г. 35
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV / POOL</em></p>

 Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV / POOL

Въпреки безпрецедентните санкции на Запада срещу Русия лидерът на Кремъл Владимир Путин смята, че богатата на ресурси суперсила е по пътя към успеха. 20-те години на века трябва да се превърнат във време на „утвърждаване на икономическия суверенитет на Русия", пише Путин в приветствие към участниците в 25-ия Петербургски международен икономически форум, цитирано от DPA.

Този петък руският президент ще обясни по време на форума как да се действа в условията на санкции, наложени от Запада заради агресивната война на Русия в Украйна.

„Юбилейната среща се провежда в момент, който не е лесен за световната общност", казва Путин. Западът смята, че 69-годишният лидер е отговорен за многобройните кризи, както и за високите цени на енергоизточниците и храните.

Лидерът в Кремъл отхвърля това: „Годините на грешки на западните държави в икономическата политика и незаконните санкции доведоха до вълна от глобална инфлация, разрушаване на обичайните вериги за доставки и производство, както и до рязко нарастване на бедността и дефицита на храни“.

Путин неведнъж е давал да се разбере, че Русия няма да се впечатли от санкциите, наложени от ЕС и САЩ. В същото време той заяви, че ситуацията предлага нови перспективи. С оглед на огромното напрежение със Запада икономическата ориентация на Русия все повече се насочва към Азия, особено към Китай и Индия, но също и към Африка и Южна Америка.

Рублата е най-силна от години

Русия все повече пренасочва доставките си на нефт и газ от ЕС към други региони на света. Поради високите цени на петрола и газа на световния пазар страната в момента получава особено високи приходи. Националната валута също се възстанови значително, след като в началото на войната преди почти четири месеца загуби голяма част от стойността си спрямо долара и еврото. Но днес рублата е най-силна от години.

Заради санкциите много западни компании, включително европейски, напуснаха Русия. Путин обясни, че други компании са запълнили пропуските. Например след напускането на американската верига McDonald's в клоновете на веригата току-що бяха открити нови ресторанти за бургери под името „Вкусно и точка“. От дни в Москва пред ресторантите се образуват опашки.

Под мотото „Нов свят - нови възможности" организаторите на Икономическия форум съобщават, че тази година в него ще участват представители на 115 държави. През рекордната 2020 г. в него участваха 19 хил. души от 145 държави. Този път не се посочва броят на участниците. Тази година предприемачите имат възможност да присъстват на форума анонимно, за да не бъдат санкционирани в рамките на политиката на санкции на Запада. По информация на медиите са се регистрирали и участници от Франция, Италия, Канада и САЩ.

Тази година сред почетните гости са президентът на авторитарната бивша съветска република Казахстан Касим-Жомарт Токаев, талибаните от Афганистан и сепаратистките лидери от признатите от Русия Луганска и Донецка народна република, които са преследвани като терористи от Украйна. Очаква се президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси да се включи в срещата чрез видеовръзка. Путин ще се срещне и с представители на руските медии, включително военни репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 10 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, изтърбушляк, цял свят знае как се случват "референдумите" и гласуването в москалия! А единствения сериозен кандидат - Борис Немцов, го застреляха съвсем показно в центъра на масква, за да си знаят другите да не си и помисля някой да се кандидатира! Тръгнало то да дрънка, нито в САЩ ходило, но в пPocия, обаче говори от името на народа. А за жалките ти акцийки в разни москалски компанийки - и да ревеш и да не ревеш, нито можеш да ги продадеш, нито нищо. Търгуват се само на москалската биржа и то трябва да имаш москалски паспорт! Занулени лузъре, но ти си скимти :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 4
GiRo
преди 2 години
"Конституцията я промени руският народ с референдум." - Като кримския ли?"Путин няма нужда да фалшифицира избори защото има 80% подкрепа. " - Партията майка навремето имаше 99% и изборите пак бяха честни."Един народ от честни хора няма работа сред сбирщина крадци. " - "Няма да нападаме Украйна.", "Това не е война, това е специална операция. ", "Ние никого не искаме да нападаме, ние и Украйна не сме нападнали"."Как го виждаш Русия да се подчинява на некомпетентна и нагла измeт като урсулата? " - Урсулата не е нападала съседните държави и ЕС не се основава на подчинение. Всъщност откакто България е в ЕС нещата вървят напред. Спъва я само Русия. Същата тази Русия, която изисква подчинениe от бившите съветски републики."Русия не преследва дори тези свои граждани, самоопределящи се като украинци. " - Не бе, тя направо ги избива и изнасилва."ЕС направо КРАДЕ, Русия уважава чуждата собственост." - Баш, изнасят се перални, тоалетни, зърно, желязо и ... списъкът е безкраен ..."Последното решение на Русия е всички АДР-чета автоматично да се трансформират в истински акции и да се съхраняват, за да не загуби никой чужд инвеститор собствеността си. " - Твоите руски акцийки как са?"На какво основание наричаш Путин диктатор? " - С всичките си несъвършенства като демокрация, колко американски президенти изкараха двата си мандата и промениха конституцията за да останат до живот? Само този факт го прави диктатор, а далеч не е единствен.Импо, не съм специалист, но има нещо много сбъркано в теб. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
От къде ще намерят 110 руснака, които да се правят, че са от други държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А на тебе ти пожелавам, някога да събереш стотинки и да идеш до Москалия, да излезеш да 50-100 км от двата големи града и да видиш що е то мизерия и оскотяване на населението! По този повод, на мен ако искаш вярвай, ето какво казва руски журналист https://fb.watch/dH-s9Z01aH/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Скоро резервните части от Западните технологии свършват и тогава примера с хартията ще ви се стори като невинна закачка. Добив на суровини, електрическа мрежа, гражданска авиация и тн., всичко рухва! Честито, ***, честито и на лузърите - близачи на москалски ботуш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Евака, Пyтткин, точно така - за всичко бил виновен Запада! Точно по сталинистки! Този лозунг само отново доказва за какъв ментално изгърбен гном става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 12
Petar2015
преди 2 години
Говориш на глухи уши Влади. Те няма да разберат защо всъщност се води войната в Украйна, нито защо не беше предотвратена дипломатически. Единственото, което ще разберат е езика на силата. Жалко за обикновените граждани, които ще трябва да си изграждат живота наново някъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 6
penman
преди 2 години
На умопобърканото джудже всички са му виновни! Да го прибира Господ в Ада час поскоро, че още големи поразии може да направи на народа си и света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
khao
преди 2 години
за тая цел е нужно на власт да дойде истински управник и лидер, а не милиционер от кгб... който за каквото е учил!... даже имаха потрнциал да станат лидер в Ес.. тоест лидер в блок от над 600 млн население... двойно на сащ!... но се получи както обикновено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
GiRo
преди 2 години
Много отдавна си мислех, че Русия има големи шансове да влезе в ЕС, заедно с другите бивши републики от СССР в европейската му част. Така същата щеше да получи достъп до огромен пазар, да търгува в обща икономическа зона с бившите републики от СССР. На теория с тези ресурси, Русия можеше да бъде империя в икономическия смисъл на думата. Нямаше нужда да завладява Молдова, Грузия, Украйна, Беларус. Щеше просто да търгува с тях и ЕС. Безгранични възможности ... Уви, руснаците се оказаха незрели. В главата им са само войни, танкове и куршуми. Нападат всичките си съседи поред, с безумни оправдания. Градят империя от средновековен тип, с насилие. И въпреки, че са богати на ресурси, са обречени да живеят в средновековието с икономика по-малка от италианската. Поне докато Късият не си замине и не дойде някой по-умен. В последното обаче вече дълбоко се съмнявам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още