IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Грешките на Запада са виновни за всички кризи

Под мотото "Нов свят - нови възможности" на форума в Санкт Петербург се очакват представители на 115 държави

11:10 | 17.06.22 г. 35
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV / POOL</em></p>

 Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV / POOL

Въпреки безпрецедентните санкции на Запада срещу Русия лидерът на Кремъл Владимир Путин смята, че богатата на ресурси суперсила е по пътя към успеха. 20-те години на века трябва да се превърнат във време на „утвърждаване на икономическия суверенитет на Русия", пише Путин в приветствие към участниците в 25-ия Петербургски международен икономически форум, цитирано от DPA.

Този петък руският президент ще обясни по време на форума как да се действа в условията на санкции, наложени от Запада заради агресивната война на Русия в Украйна.

„Юбилейната среща се провежда в момент, който не е лесен за световната общност", казва Путин. Западът смята, че 69-годишният лидер е отговорен за многобройните кризи, както и за високите цени на енергоизточниците и храните.

Лидерът в Кремъл отхвърля това: „Годините на грешки на западните държави в икономическата политика и незаконните санкции доведоха до вълна от глобална инфлация, разрушаване на обичайните вериги за доставки и производство, както и до рязко нарастване на бедността и дефицита на храни“.

Путин неведнъж е давал да се разбере, че Русия няма да се впечатли от санкциите, наложени от ЕС и САЩ. В същото време той заяви, че ситуацията предлага нови перспективи. С оглед на огромното напрежение със Запада икономическата ориентация на Русия все повече се насочва към Азия, особено към Китай и Индия, но също и към Африка и Южна Америка.

Рублата е най-силна от години

Русия все повече пренасочва доставките си на нефт и газ от ЕС към други региони на света. Поради високите цени на петрола и газа на световния пазар страната в момента получава особено високи приходи. Националната валута също се възстанови значително, след като в началото на войната преди почти четири месеца загуби голяма част от стойността си спрямо долара и еврото. Но днес рублата е най-силна от години.

Заради санкциите много западни компании, включително европейски, напуснаха Русия. Путин обясни, че други компании са запълнили пропуските. Например след напускането на американската верига McDonald's в клоновете на веригата току-що бяха открити нови ресторанти за бургери под името „Вкусно и точка“. От дни в Москва пред ресторантите се образуват опашки.

Под мотото „Нов свят - нови възможности" организаторите на Икономическия форум съобщават, че тази година в него ще участват представители на 115 държави. През рекордната 2020 г. в него участваха 19 хил. души от 145 държави. Този път не се посочва броят на участниците. Тази година предприемачите имат възможност да присъстват на форума анонимно, за да не бъдат санкционирани в рамките на политиката на санкции на Запада. По информация на медиите са се регистрирали и участници от Франция, Италия, Канада и САЩ.

Тази година сред почетните гости са президентът на авторитарната бивша съветска република Казахстан Касим-Жомарт Токаев, талибаните от Афганистан и сепаратистките лидери от признатите от Русия Луганска и Донецка народна република, които са преследвани като терористи от Украйна. Очаква се президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси да се включи в срещата чрез видеовръзка. Путин ще се срещне и с представители на руските медии, включително военни репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Затова ли 200 000 руснаци смачкаха 700 000 укpoпи и пaлякът всеки ден реве? Знам, че си ощетен от природата, ама все до 2-3 месеца можеш да започнеш да осъзнаваш очевидното. Микроцефалчик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Myн4о, като гледам Пyтткин как стана за смях пред цял свят с жалката си пиянска армийка, бая повече трябва да се напънат тpoлчетата, като тебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 8
0pk
преди 2 години
Ем да, затуй сме ги записали европите и америките за бегали :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Когато за всичко са ти виновни другите, а ти самият не можеш да осъзнаеш грешките си, пиши се бегал...Това важи за държавите в абсолютно същата степен,както и за хората..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Пък Русия е бяла и пухкава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 2
GiRo
преди 2 години
Чукче войвода, Русия набира доброволци да удрят. Що не се запишеш, да си решиш проблемите? Ще може да мачкаш цялата гмеж, която си пожелаеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
GiRo
преди 2 години
Eвропите хич и не искат да се разширят на изток. Имам в предвид Русия. Да не са луди! Не им трябва такава беля на главата. Успокойся таварищ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 7
4un4o.
преди 2 години
Мачкай товарищ Путин , мачкай тая гмеж . Удри през кратуната на всички джендeраци и европeдaли . Удри и през кравaрската паплaч , Путине . Удри по всички 5то колoнници зaсмърдели , слънце не виждали от тракане по клавиатурите от години . Удри Путине , немой са жали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 7
0pk
преди 2 години
Няма как, веднъж на стотина години, на руснаците им се налага по-твърдо да обясняват на европите, че не бива да се разширяват на изток :D За съжаление по ръководните постове в развитите държаваи взеха да слагат нишонеразбиращи говорещи глави, а това води до повтаряне на едни и същи грешки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
*** на лекар докато е време и не е късно... менталния ти проблем трябва да се реши все някак си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още