fallback

Унгария търси финансиране от дълговите пазари

Преди дни премиерът Виктор Орбан обяви орязване на бюджетните разходи през тази и следващата година и наложи нови данъци

16:28 | 07.06.22 г.

Унгария ще емитира дълг, за да покрие дупката в бюджета си, след като ЕС замрази фондовете за страната, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Агенцията припомня, че през април премиерът Виктор Орбан постави таван на цените на някои основни продукти и увеличи социалните разходи, месец преди парламентарните избори в страната.

Премиерът спечели пети мандат начело на страната, но сега е изправен пред недостиг на финанси, след като Брюксел оряза достъпа на Унгария до 7,2 млрд. евро от схемата за възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса.

Причината за това решение са опасенията, които има общността относно спазаването на основни европейски принципи, като например върховенството на закона.

Преди дни Виктор Орбан се възползва от въведеното извънредно положение, което му дава допълнителна власт, и съобщи за съкращаването на бюджетните разходи с малко над 6 млрд. евро през 2022 година и 2023 година, както и за въвеждането на допълнителни данъци. Мерките засяга основно банковия сектор - банките ще трябва да плащат 10% такса върху печалбите си през 2022 г. и 8% през 2023 г., и енергийните компании, които внасят руски петрол - те ще трябва да плащат 25% от разликата между цената на руския сорт "Уралс" и европейския сорт Брент.

Унгария въвежда и такса от 3900 форинта (около 10 евро) за пътник за авиокомпаниите, чиито самолети пристигат в страната от ЕС и Европа, и от 9750 форинта за пристигащите от по-далечни дестинации.

Според информацията на Bloomberg Будапеща смята да емитира облигации в долари с матуритет от 7 и 12 години, както и 9-годишни еврооблигации. С емисията са ангажирани BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ING и JPMorgan Chase.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
fallback