fallback

Зеленски посети Харковска област в първа поява извън Киев след руското нашествие

Украинските сили в Северодонецк са били подложени на силен артилерийски обстрел от руските части в неделя

18:08 | 29.05.22 г. 29

Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посети войските на фронтовата линия в североизточната област Харков в Украйна в първата си официална поява извън района на Киев от началото на руското нашествие на 24 февруари, предава Ройтерс.

„Вие рискувате живота си за всички нас и за страната ни“, каза Зеленски пред войниците, цитиран в съобщение, публикувано на сайта на президентската канцелария. Той им е връчил почетни звания и подаръци.

Зеленски

Началникът на канцеларията на Зеленски Андрей Йермак написа в приложението Телеграм, че президентът е посетил и втория по големина град в Украйна Харков.

Йермак допълни, че Зеленски е обиколил разрушени жилищни сгради, като отбеляза, че на тяхно място трябва да бъдат изградени други, разполагащи с бомбоубежища.

Началникът на кабинета на президента допълни, че в момента 31% от територията на Харковска област е окупирана от Русия, а други 5% са били възвърнати от Украйна, след като преди това са били окупирани.

Зеленски

В неделя украинските сили бяха подложени на засилен артилерийски обстрел при отблъскването на руските опити за завладяване на Северодонецк, най-големия град, който Киев все още контролира в Луганска област в Донбас, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Обстрелът бил толкова интензивен, че е невъзможно да се преценят колко са жертвите и какви са разрушенията, каза губернаторът на Луганск Сергий Гайдай. Десетки сгради са били разрушени в последните няколко дни.

„Ситуацията е крайно ескалирана“, каза Гайдай.

Битката за Северодонецк, който се намира на източния бряг на река Северски Донец, е в светлините на прожекторите, докато Русия постига бавен, но стабилен напредък в Донбас, включващ Луганска и Донецка област.

В неделя Гайдай каза, че руските сили са се укрепили в хотел „Мир“ в северния край на Северодонецк.

„Те не могат да напредват още в града и вземат жертви, но в момента не сме в състояние да ги изтласкаме от хотела“, допълни той в Телеграм.

Анализатори в Института за военни изследвания във Вашингтон заявиха, че руснаците все още не са успели да обкръжат града, а украинските бранители са им нанесли „страховити жертви“.

Украинците също търпят сериозни загуби както на цивилни, така и на военни, съобщиха те.

Съсредоточаването на Русия върху Северодонецк изтегля ресурси от други фронтове и в резултат на това те не постигат голям напредък другаде, казват анализатори.

„Руското нашествие в Украйна, което целеше завземането и окупирането на цялата страна, се превърна в отчаяна и кървава офанзива за завладяване на един град на изток и в същото време отбраняване на значими, но ограничени завоевания на юг и изток“, допълват те.

В други части на страната украинското военно командване съобщи, че силите му са контраатакували в южната област Херсон, по-голямата част от която е окупирана от Русия.

В ежедневния си брифинг то уточни, че руски войски са били отблъснати и принудени да заемат „неблагоприятни дефанзивни позиции“ близо до река Южен Буг след сходна контраатака предишния ден в три села на границата със съседната област Николаев.

Областната администрация на Николаев заяви, че жилищни квартали в града са били подложени на артилерийски обстрел в неделя сутринта, при което е загинал най-малко един цивилен, а най-малко шестима души са били ранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
fallback