fallback

Тайното оръжие на Украйна във войната с Русия

Eксперти коментират, че руските военни са пренебрегнали "сезона на калта", с който са се сблъскали още войските на Наполеон Бонапарт през 1812 г.

08:41 | 24.04.22 г. 3

На 24 февруари 2022 година Русия започна пълномащабна война в Украйна. Но дали това беше най-подходящото време за това, пише в анализ CNBC. В края на февруари е сезонът на прочутата украинска кал, за която руснаците имат дума - "распутица", и голяма част от пътищата практически стават непроходими.

Калта обхваща Украйна два пъти в годината - през пролетта, когато се топят снеговете, и през есента, когато има проливни дъждове. Според много военни експерти именно калта се оказва едно от най-мощните оръжия за Украйна, защото сериозно забавя придвижването на руските военни машини в страната, особено в северните части.

CNBC посочва, че много танкове и бронирани машини, затънали в калта, са изоставени от руските военни. За военните експерти това е недопустимо и Москва е трябвало да бъде по-добре подготвена за тези условия. Още повече, ако познават собствената си военна история.

Още през 1812 година инвазията на Наполеон Бонапарт в Русия затъва в калта, а след това същото се случва и с германската армия, която през 1941 година нахлува в СССР. Тогава военните се сблъскват със същия терен, с който се борят и руските военни в Украйна в последните седмици.

Вероятно руснаците са вярвали, че ще постигнат бърза победа в Украйна, затова и не са взели предвид сезона. Украинските военни обаче дават сериозен отпор на инвазията, а Западът все по-бързо ги екипира с допълнително оръжие, за да устоят на атаките.

Преди да започне нападението, Русия беше разположила 100 хил. военни по границата с Украйна и проведе военни учения с Беларус. Москва непрекъснато повтаряше, че няма никакво намерение да напада своята съседка, припомня CNBC. Според американското разузнаване Русия всъщност е планирала да започне военните действия много по-рано, но е отложила операцията, за да не "помрачи" олимпийските игри, които се проведоха в Китай. Страната е един от малкото приятели на Русия в последните месеци.

И въпреки военните учения в региона, първата фаза на войната показа, че Москва няма никакъв план за Украйна, липсват тактически умения на командващия състав и на самите войници. Например повечето от военните машини на Русия спокойно могат да минат през калта. Проблемът идва, когато много от тях използват един и същи коловози и това е ясно за всеки военен с малко познания за взаимодействието на превозните средства с терена на придвижване.

Предизвикателство за руските военни се оказват и размерите на Украйна, особено за обектите, които са далеч от руската граница. В началото Русия навлeзе в Източна и Южна Украйна и опитаха, но така и не успяха да направят нещо в северните части, коментират още военните експерти. Сега руските части се завръщат и се концентрират на изток.

За много от анализаторите е странно, че Русия планира тази операция от почти десетилетие - в Донбас напрежението расте от 2014 година насам. Но въпреки това се вижда липсата на добра координация, липсата на "точните части на точните им места".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
fallback