fallback

Министърът на отбраната на Русия: Превзехме Мариупол, но без „Азовсталь"

Путин нареди да не се щурмува стоманодобивния завод, а участвалите в операцията военни да бъдат наградени

12:52 | 21.04.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руските военни са поели контрола над размирния югоизточен украински пристанищен град Мариупол, твърди министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу. Той направи това изявление в четвъртък по време на среща с президента на Русия Владимир Путин, излъчена по държавната телевизия. „Останалите украински бойни части са се укрепили на промишлената площадка на завода „Азовсталь", заяви Шойгу.

Путин нареди да не се щурмува стоманодобивния завод. „Заповедта в този смисъл трябва да бъде оттеглена“, каза той. „Трябва да мислим за живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да влизаме в тези катакомби и да пълзят под промишлената зона", допълни руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

„Блокирайте тази индустриална зона, за да не може и муха да прелети от там", нареди Путин и обяви, че на всички там е гарантиран животът. Той заговори за успех и за „освобождението на Мариупол" и нареди всички участвали военни да бъдат наградени. „Всички те са герои", каза Путин.

Никой не е напуснал фабриката през предложените хуманитарни коридори, заяви от своя страна министърът. По-рано украинската страна предложи преговори за съдбата на бойците и спасяването на цивилните, които са потърсили убежище в завода. Няколкостотин цивилни, останали без храна и вода, се намират в металургичния завод „Азовсталь" заедно с 36-и батальон на украинската армия и батальона „Азов", съобщиха междувременно украинските власти.

По-рано днес стана ясно, че четири евакуационни автобуса с цивилни са успели да напуснат украинския пристанищен град Мариупол по информация на украинския вицепремиер Ирина Верешчук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
fallback