fallback

Украйна: Русия държи 1000 цивилни в руски затвори

Съдбата на повече от 500 украински гражданки тревожела най-много украинския вицепремиер Ирина Верешчук

08:35 | 12.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Над 700 украински военнослужещи и над 1000 цивилни лица са задържани в руски затвори и центрове за задържане, разположени в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (и други украински територии, контролирани от руската армия), заяви украинският вицепремиер Ирина Верешчук.

Тези данни бяха цитирани от Верешчук в интервю за Ройтерс в понеделник. Според нея много мирни украинци са задържани заедно с криминални престъпници. А Москва била склонна да разменя само военнопленници.

Верешчук казва, че най-много се тревожи за съдбата на повече от 500 украински гражданки. В руските затвори, според Ирина, те редовно са унижавани.

„Искат да ни сплашат", казва Верешчук. „Искат от нас да плачем и да се държим като жертви. Но ние не сме жертви. Нашите жени и момичета ни молят да продължим да се борим за победа“.

В разгара на войната Ройтерс не може бързо да потвърди информацията за броя на украинските граждани в руските затвори и условията на задържането им. Руската страна многократно е отричала да е насочвала атаките си срещу цивилни граждани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
fallback