fallback

ВТБ е направила купонни плащания в рубли по деноминирани във валута облигации

Книжата са емитирани на вътрешния пазар на банката през 2021 г.

21:45 | 05.04.22 г. 2

Санкционираната руска банка ВТБ е извършила купонни плащания в рубли към притежателите на нейни вътрешни подчинени облигации, деноминирани в долари и евро, съобщава Националният депозитар на Русия за сетълмент във вторник.

Способността на Русия да продължи да обслужва дълга в чуждестранни валути е във фокуса, тъй като правителството, което досега избягваше неизпълнение, е изправено пред проблеми с плащанията към притежателите на облигации, пише Ройтерс.

Държавната банка ВТБ е втората по големина банка в Русия. Тя е платила в рубли своите две облигации, деноминирани в чуждестранна валута, емитирани на вътрешния ѝ пазар през 2021 г., според регулаторни документи, подадени от банката.

В понеделник ВТБ е платила общо 255,7 млн. рубли (3,1 млн. долара) купони по две деноминирани в евро облигации и 312,3 млн. рубли по деноминираната в долари облигация, издадена миналата година, показват документите.

Някои от руските компании в други сектори срещат трудности в обслужването на задълженията си по външен дълг, тъй като западните разплащателни агенти забавят плащанията. Причината е, че са необходими повече проверки заради санкциите срещу Русия.

По-рано във вторник производителят на диаманти "Алроса" заяви, че е помолил своя попечител да кандидатства пред регулатора на санкциите на Обединеното кралство за специален лиценз. Документът ще позволи на компанията да прави купонни плащания по своите еврооблигации на стойност 500 млн. долара.

Държавните руски железници заявиха, че са се опитали да изплащат лихви по облигации, деноминирани в швейцарски франкове, но не са могли да го направят.

Стоманопроизводителят Евраз обяви, че е извършил редовно плащане на купон по облигации за 700 млн. долара с падеж през 2024 г., като плащането е преведено на инвеститорите навреме и чрез съответните им клирингови системи.

Рискът от неизпълнение носи възможни трайни последици за Русия, която сега има ограничен достъп до своите златни и валутни резерви, след като държавни активи за около 300 млрд. долара бяха замразени заради войната в Украйна.

Ако Русия не успее да извърши някое от предстоящите плащания по облигации в рамките на предварително определените срокове или плати в рубли по облигации, деноминирани в евро, долари или друга валута, това ще представлява неизпълнение.

Русия не може да получи достъп до международните пазари на заеми поради санкциите. Евентуално неизпълнение ще блокира достъпа на страната до всякакви пазари, докато кредиторите не бъдат напълно удовлетворени и евентуалните съдебни дела, свързани с неизпълнение, не бъдат уредени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 11.09.22 г.
fallback