fallback

Зеленски: Искаме гаранти по сигурността от "сериозни играчи"

Ако утре ни поканят сериозно в НАТО, ще се присъединим, коментира украинският президент пред местни медии

17:27 | 05.04.22 г. 1

Украйна се нуждае от "сериозни играчи", които да гарантират сигурността на страната, коментира президентът на страната Володимир Зеленски пред украински медии. Това ще бъде своеобразно украинско "НАТО" , но Киев все още няма списък със страните, които да участват в него.

На този етап се водят разговори с различни държави - Франция, Великобритания, Германия, Турция, САЩ, Полша и Израел, поясни още Зеленски, цитиран от CNN.

Той коментира, че всички гаранти трябва да бъдат готови да действат в рамките на 24 часа, или до 2-3 дни, ако се появи нова заплаха за сигурността на Украйна. Затова и тези държави трябва да имат наистина силата да определят нужните санкции, "да блокират всичко" и просто да ограничат опитите на държавата, която застрашава Украйна.

Според него това е необходимо, защото и при най-доброто мирно споразумение, Русия може да започне военни действия отново "след две години".

Зеленски коментира още, че мотивите за началото на военната операция на Москва в Украйна - "демилитаризацията" и "денацификацията", отпадат съвсем от дневния ред на Украйна. Страната ще има армия, която да е способна да я защити, а "денацификацията" е "обидна" на фона на случилото се в Буча. "Този въпрос не е към нас", добави още украинският президент и допълни, че Русия може да го "зададе на огледалото".

Колкото до членството в НАТО, въпросът не е съвсем изключен. "Ако утре ни предложат да се присъединим към НАТО, но не да си играят отново с нашия живот, а сериозно, ще се присъединим. За съжаление, това не стана и няма и да стане", обясни още украинският президент пред журналистите.

По отношение на Донбас и Украйна, и Русия имат своите виждания за региона и съгласие по всички точки за бъдещето няма как да бъде постигнато, дори и да се водят преговори. Зеленски коментира, че апетитите на Москва са към целия регион - и Донбас, и южната част на Украйна, и Херсонска и Запорожка област, както и опитите да получат сухопътен коридор до Крим. В момента Русия струпва войска в региона.

Според него в момента руските военни атакуват яростно пристанищния град Мариупол, защото го смятат за "медал, който ще сложат на гърдите си". Освобождението на града с военни сили е много сложно и неговите защитници знаят прекрасно това, призна още той. 

След случилото се в Буча ще бъде много трудно да се преговаря на ниво президенти, каза още Зеленски, макар че е готов за разговор със своя колега Владимир Путин. Руската страна обаче изразява известни задръжки за подобна среща.

"Много е лесно да кажеш, че не искам да говоря с теб, но е разбираемо след това, което сте направили", заяви той и допълни, че случилото се в Буча е геноцид, който трябва да бъде наказан.

Зеленски смята, че в крайна сметка може и да не се стигне до среща с Путин, макар че именно на нея могат да бъдат изгладени най-големите проблеми между двете държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
fallback