fallback

Сателитни снимки показват дълъг изкоп на мястото на масовия гроб в Украйна

Кремъл обвинява съседната си държава, че е инсценирала клането на цивилни граждани край Киев, а международната общност иска допълнителни санкции срещу Русия

16:25 | 04.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател

Сателитни снимки показват 45-метров ров, изкопан на територията на украинска църква, където тази седмица беше открит масов гроб, след като руските сили се изтеглиха от град Буча, съобщи частна американска компания в неделя.

Журналисти на Ройтерс, които посетиха Буча в събота, видяха тела, лежащи по улиците на града, разположен на 37 км северозападно от столицата Киев. Масовият гроб в една от църквите е бил все още отворен, а ръцете и краката са стърчали през червената глина, натрупана отгоре.

В неделя Украйна обвини руските сили, че са извършили „масово клане" в града, един от многото, отвоювани от украинските войски, докато Русия се прегрупира за сражения в Източна Украйна. Русия отхвърли обвиненията, като ги нарече "провокация" от страна на Украйна.

Компанията Maxar Technologies, която събира и публикува сателитни изображения на Украйна, заяви, че първите признаци на разкопки за масов гроб в църквата "Свети Андрей и Пирвозваннох Всех Святих" са били забелязани на 10 март.

„Последните данни от 31 март показват, че гробното място е с приблизително 45-метров изкоп в югозападната част на района близо до църквата", заявиха от Maxar. Засега не е ясно дали разпространените от Maxar изображения са на същата църква, посетена от журналисти на Ройтерс в събота.

По-късно руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини Украйна, че режисира ситуацията в Буча, като я обвинява във военни престъпления.

Това е „измислена атака", целяща да дискредитира Русия, твърди Лавров, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Кадрите на мъртвите тела са били разпространени от Украйна и западните държави в социалните мрежи, казва той.

Руската президентска канцелария също отхвърли всички твърдения, свързани с убитите цивилни граждани. Фактите и моментът на събитията не отговарят на украинската версия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Ето защо твърденията на украинската страна трябвало да се подлагат на съмнение, а международните политици не трябвало да правят прибързани заключения.

Междувременно международната общност не иска Русия да остане ненаказана. В понеделник президентът на Франция Еманюел Макрон призова Русия да бъде подведена под отговорност пред международното правосъдие за военни престъпления. „Ясно е, че днес има всякакви ясни доказателства за военни престъпления. В Буча се намираше руската армия", заяви Макрон пред радио France Inter. Той заяви, че Франция е предложила на украинските власти помощ при разследването.

Междувременно главният следовател на Русия разпореди в понеделник официална проверка на това, което той нарече украинска „провокация". Александър Бастрикин, ръководител на руската следствена комисия, разпореди започването на разследване въз основа на това, че Украйна е разпространила „умишлено невярна информация" за руските въоръжени сили в Буча, се казва в изявление на комисията, цитирано от DPA.

Тарас Шарпански, зам.-кмет на Буча, твърди, че 50 от близо 300 тела, открити след оттеглянето на руските войски в края на миналата седмица, са жертви на убийства без съд и присъда, извършени от окупаторите. Засега няма независимо потвърждение или опровержение на която и да е от версиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
fallback