fallback

Първата дама на Украйна Олена Зеленска също има какво да каже на света

Също като съпруга си Зеленска остана в Украйна и критикува Запада за бавната реакция срещу режима на Путин

16:39 | 22.03.22 г. 2

Когато през 2019 година Володимир Зеленски стъпи в длъжност като президент на Украйна, неговата съпруга Олена предпочете да остане в сянка. В интервю за сп. Vogue тя коментира, че предпочита да не бъде публична личност.

"Съпругът ми винаги е на първа линия, а аз се чувствам по-комфортно да съм в сянка", коментира тя.

Въпреки това тя се включи активно в редица инициативи - като например за по-добра храна в училищата, контакти с други първи дами и т.н., разказва ABC. Сред кампаниите, които е повела, е за добавянето на надписи на украински език на културните паметници по света, както и добавянето на украинския език към автоматичните гидове, раздавани в европейските музеи.

След 24 февруари обаче приоритетите на първата дама на Украйна са коренно различни. В отворено писмо, публикувано на официалния сайт на украинското Президентство, тя разказва за децата на Украйна в дните на военната операция на Русия. Стотици деца са родени в страната, без да видят "свободно небе", майки и деца живеят в мазета и бомбоубежища, посочва още Зеленска.

"Въпреки че пропагандата на Кремъл нарича това "специална операция", реално това е масово убийство на украински цивилни граждани", казва съпругата на украинския президент в своето отворено писмо, озаглавено "Свидетелствам".

Също като съпруга си Олена Зеленска остана в родината си, но местоположението ѝ е пълна тайна. Преди дни тя даде интервю за ABC чрез текстови съобщения - от съображения за сигурност тя не ползва телефон, нито се среща с представители на медии лично.

"Предполагам, че моето послание е подобно на това, което се чува по целия свят: спрете войната!", посочва тя пред изданието и критикува липсата на реакция в отговор на нарушаването на правата на руснаците през годините. "Днес нашата страна и хората плащат много висока цена за това мълчание и колебанията по този въпрос", написа Зеленска пред ABC и допълни, че това е геноцид срещу украинския народ.

Украинската първа дама призова гражданите на САЩ и Европа да държат отговорни своите политически лидери за това, че са наблюдавали без реакция, докато един режим, в държава, превърнала хората в роби, избуява и укрепва.

"Днес най-важните решения се взимат от чиновници, които вие сте избрали за лидери на вашите страни. Вие сте тези, които им давате право да действат от ваше име. И ако те не дестват, ако оставят нашите деца да загинат, то тогава вие сте тези, които им давате тези права", категорична е Олена Зеленска и допълва, че Западът трябва да разбере, че Украйна днес защитава Европа и споделените ценности.

"В тази битка нашата нация стана по-силна и твърда. Бих искала да видя и санкциите срещу Русия, които налагат САЩ и ЕС да бъдат такива - по-силни и по-твърди", заявява в своето интервю съпругата на украинския президент и също като него непрекъснато призовава за обявяване на зона, забранена за полети, над Украйна. Световната общност обаче коментира, че подобна мярка може да означава началото на Трета световна война.

В личен план Олена Зеленска споделя своите притеснения за съпруга си, който според украинското разузнаване е цел №1 за руските военни, но допълва: "Той може да издържи всичко, особено ако защитава хората или нещата, които обича".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
fallback