fallback

Изплащането на самурайски облигации на "Газпром" в рубли ще се смята за дефолт

Според гуверньора на Japan Bank for International Cooperation изплащането на облигациите в рубли не е било предвидено в първоначалното споразумение

12:50 | 16.03.22 г. 2

Ако руската „Газпром“ погаси деноминирани в йени самурайски облигации с рубли, вероятно ще се счете, че е изпадналa в дефолт по дълга си, заяви в сряда Тадаши Маеда, гуверньор на свързаната с държавата Japan Bank for International Cooperation (JBIC), цитиран от Ройтерс.

Към март 2021 г. JBIC предлага гаранции по деноминирани в йени самурайски облигации за около 65 млрд. йени (550 млн. долара), издадени от "Газпром", каза Маеда пред парламента.

„Газпром“ е набрала тези средства чрез пласиране на 10-годишни облигации през декември 2018 г., което е първият път, в който руската газова компания навлиза на пазара на самурайски облигации от над десетилетие.

Изплащането на облигациите в рубли не е било предвидено в първоначалното споразумение, казва Маеда, добавяйки, че JBIC вероятно ще се справи по подходящ начин с проблема, ако той възникне.

„Ако трябва да изразя личната си позиция на този етап, смятам, че това би било дефолт“, каза той, добавяйки, че рублата се обезценява всеки ден в сегашната ситуация.

Самурайските облигации са деноминирани в йени облигации, издадени на фондовия пазар в Токио от чуждестранни правителства или компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
fallback